Hangos volt a sajtó néhány napja a Kaliforniai Népegészségügyi Intézet (CDPH) iránymutatásától, amelyben a mobilok okozta egészségügyi kockázatok (agydaganat, alvászavar, memóriaproblémák, fejfájás) elkerülésével kapcsolatban ad tanácsokat. Ugyan nem írják le sehol, hogy veszélyes a mobilozás, azonban ha egy ilyen tekintélyes szervezet ad ki iránymutatást arról, hogyan kerülhető el valami, akkor az azt jelenti – gondolták sokan –, hogy azt el is kell kerülni.

Popular Science azt kérte a CDPH-tól, hogy küldje el számukra azokat az információkat, amelyek megalapozták az iránymutatást, és egy hosszú listát kaptak különböző kormányzati szervek álláspontjaira mutató linkekkel. Ezek többsége azt állítja, hogy nem bizonyítottak a mobiltelefonok egészségügyi kockázatai, de legalábbis hosszabb távú vizsgálatokat kell még végezni. Úgy tűnik, a kaliforniaiak sokkal óvatosabbak voltak, amikor levonták következtetéseiket ugyanezekből az adatokból.

Persze tény, hogy egyes közegészségügyi tisztviselők szerint a mobilozás veszélyt jelent az egészségre, de azt nem lehet mondani, hogy tudományos egyetértés lenne a témában. Konszenzus abban van, hogy tovább kell foglalkozni a kutatásokkal.

A Popular Science úgy véli, nincs azzal baj, hogy megpróbáljuk elkerülni azokat a dolgokat, amelyek kockázatot jelenthetnek, de nem helyesli azt, hogy egy tekintélyes közegészségügyi intézmény ad ki olyan iránymutatást, amely felesleges riadalmat kelt.

A mobiltelefon egészségügyi hatásait – írja a Popular Science – nagyon nehéz tanulmányozni. Egy gyógyszer esetében meg lehet tenni, hogy az egyik csoport az igazi tablettát kapja, a másik a placebót, ez azonban nem tehető meg a mobiltelefonokkal. Az persze jobb a semminél, ha olyan embereket hasonlítanak össze, akik sokat, illetve keveset telefonálnak, viszont ha az egyes személyek között sok különbség van, amelyek befolyásolhatják az egészségügyi kockázatokat, nehéz elkülöníteni azt, amit esetleg a mobiltelefon okoz. Számos olyan tanulmány készült, amelyik nem talált kapcsolatot az egészség és a mobilozás között, vagy ha gyenge kapcsolatot talált, az akár mással is magyarázható.

Mindenesetre a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) „lehetséges rákkeltőként” címkézi a mobilokat, de számos hasonló besorolású tétel található náluk, ilyen például a kávé is. Akkor most a kávézástól is tartanunk kell? Az IARC szerepe – jegyzi meg a Popular Science – nem a bizonyítékok feltárása, hanem az, hogy felsorolja azokat a dolgokat, amelyek esetleg rákkeltők lehetnek, még akkor is, ha igen valószínű, hogy nem is azok.

A Popular Science szerint még nem sikerült olyan mechanizmust találni, amelyik egyértelműen felelőssé tehető a mobiltelefonok (vélt) egészségügyi problémáiért. Ugyan van sugárzás, de az nem ionizáló, azaz nem károsítja a DNS-t. Mindössze a test egy kis részét melegíti, de a tanulmányok kimutatták, hogy ez a hatás annyira csekély, hogy nem okozhat gondot. A férfiak néha aggódnak, hogy a termékenyítőképességükre lehet rossz hatással a mobilozás, őket azzal „nyugtatják”, hogy a vékony, szintetikus fehérneműk vagy a vékony, feszes farmerek sokkal kockázatosabbak ebből a szempontból. Jelenleg sokan tartanak attól, hogy a mobiltelefonok agydaganatot okozhatnak. Ha ez így lenne, véli a Popular Science, akkor az elmúlt évtizedekben jelentősen meg kellett volna nőnie az ilyen eseteknek, azonban nem ez történt.

Mindezek ellenére a mobiltelefonok tényleg nagyon veszélyesek, csak épp másképpen. Több ezer ember halt meg már az utakon vezetés közbeni mobilozás vagy a mobil miatti figyelmetlen közlekedés miatt, és persze hasonlóan kockázatos az extrém helyeken történő szelfikészítés.

Forrás: hvg.hu