Az utóbbi évek egyik legnagyobb kérdése már nem az, hogy az elektromos meghajtású autóké lesz-e a jövő, hanem az, hogy mikor robban be igazán a piac. Ehhez pedig alapvetően két dolog szükséges: nagy hatótávolságot biztosító akkumulátor és rövid felöltési idő. A Tesla Model S jelenlegi legerősebb változata 500+ kilométerre elegendő energiát tud tárolni, és a Supercharger-hálózaton 30 perc alatt tudják feltölteni. A cég egyik legnagyobb riválisa azonban állítja, néhány éven belül ez már elavult technológiának számít majd.

A korábban a Teslánál is dolgozó Henrik Fisker cége nemrég olyan szabadalmat nyújtott be, ami állításuk szerint teljesen újraértelmezi az akkumulátor fogalmát. A meglévő lítium-ionos helyett ugyanis szilárdtest-akkumulátort készítettek, ami több mint 500 mérföldre, vagyis 800+ km-re elegendő elektromos áramot tud tárolni, és amit – most tessék kapaszkodni – kevesebb mint 1 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

Mashable beszámolója szerint a két paraméter külön-külön is alkalmas lenne arra, hogy megingassa a Tesla trónját, együtt azonban akkorát üthet a cégen, amivel hosszú évekre a második helyre kerülnének. A titok a fejlesztők szerint abban rejlik (más hasonló irányú fejlesztéssel szemben), hogy újragondolták az akkumulátor tervezését, így a jelenlegi lítim-ionos akkumulátornál 2,5-szer több energiát képes eltárolni, miközben harmadannyiba kerül.

Egyelőre azonban még nyugodtan alhatnak Muskék, Fisker szerint ugyanis a technológia valamikor 2023 után állhat készen a tömegtermelésre. Ugyanakkor januárban már megvillantana valamit a jövő technológiájából a Fisker, 2018 januárjában ugyanis Las Vegasban, a CES elektronikai szakkiállításon debütál majd a cég legújabb elektromos autója, az EMotion, ami a tervek szerint 640 km-es hatótávolsággal és 9 perces töltési idővel érkezik.

Forrás: hvg.hu