Eladja Donald Trump cége híres New York-i szállodáját, így több mint egy évtized után a Trump SoHo nevéből is eltűnik a Trump. Az amerikai elnök megválasztása óta ez a második épület, amelyről eltűnik Trump (márka)neve, az első a torontói Trump International Hotel and Tower volt.

A SoHo vevője a CIM Group, azt azonban nem tudni, a kaliforniai ingatlanbefektető cég mennyit fizet azért, hogy eltüntesse az elnök nevét az épületről. Márpedig az azért is szokatlan, mivel a luxushotelpiacon kötött szerződések jellemzően húsz évre szólnak, a SoHót viszont 2007-ben adták át – írja a Bloomberg.

A tranzakcióról beszámoló Financial Times cikkében megjegyzi: az eladás jelzi, milyen bonyolult feladat az elnök számára feloldani az üzleti érdekeltségei és a politikai vezetés közötti összeférhetetlenséget. A név nem is feltétlenül cseng jól: amikor a Trump SoHo éttermét áprilisban bezárták, annak jogtanácsosa a New York Magazine-nak úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztás óta visszaesett a forgalom.

A SoHóval azonban más probléma is akadt: Felix Sater személye. Az oroszországi születésű amerikai üzletember hosszú ideig dolgozott tanácsadóként Trump mellett, cége, a Bayrock a 49 emeletes New York-i hotel építésében is aktívan részt vett. Sater 2007-ben – nagyjából a SoHo átadása idején – bűnösnek vallotta magát egy olyan tőzsdei akcióban, amelyből az orosz maffia profitált, együttműködéséért cserében azonban megúszta a börtönt. Az elmúlt időszakban újra előkerült a neve: szintén a Financial Timesderítette ki idén nyáron, hogy Sater jelezte a hatóságok felé, hajlandó együttműködni Viktor Krapunov volt kazah miniszter személyéhez kötött pénzmosási ügyben.

A SoHo nem az egyetlen közös projektje volt a két üzletembernek: a Washington Post augusztus végén arról írt, hogy 2015-2016 fordulóján Sater Moszkvában próbálta összehozni egy Trump Tower felépítését, ebből azonban nem lett semmi.

Forrás: hvg.hu