Novák Katalin, a Fidesz egyik alelnöke, családügyért felelős államtitkár osztja Kövér László házelnök meglátását, aki a "genderőrület rákos burjánzásáról" beszélt. Az államtitkár a Mandinernek adott interjúban azt mondta, nem tesz jót az ügynek, ha túltolják, sem az érintettnek, sem a társadalomnak. Novák szerint a gendertéma összecsúszott a szexuális orientáció kérdésével.

"Vannak jó szándékú meleg emberek, akik csak nyugalomban szeretnének élni, és van egy kisebb, de nagyon hangos csoport, amelynek tagjai pedig folyamatosan provokálnak. Maradjunk a józan ész talaján! Egy kisfiú igenis különbözik egy kislánytól, vannak fiús és lányos dolgok, természetes és szerethető különbségek a két nem között. Vannak férfiak és nők, és csak az ő kapcsolatukból tudnak gyermekek születni. Ha ezeket a nyilvánvaló igazságokat ma valaki kimondja, rögtön homofóbiát kiáltanak. Ez nonszensz."

Novák számos olyan társadalmi problémát és kisebbségi élethelyzetet tudna megnevezni, amik nincsnek annyira fókuszban, mint a szexuális orientáció, a jelentőségéhez képest szerinte felülreprezentált a probléma.

Szerinte Magyarországon "stabil és kiterjedt jogai" vannak a melegeknek, ami helyes, az viszont nevetséges, hogy a kormánynak folyamatos defenzívában kell lennie,

"holott egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar emberek toleránsak, nálunk mindenki a saját vallási és szexuális meggyőződése alapján élhet, ezt senki sem korlátozza".

Az ELTE gender szakjával szemben a családtudományi szak jövőre indul.

De mi az a gender?

Februárban váltott ki heves vitákat, hogy az ELTE elindítja a Társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést, a KDNP ifjúsági tagozata nyílt levélben tiltakozott. Kövér-Van Til Ágnes, a mesterszak igazgatója a hvg.hu-nak akkor elmagyarázta, miért nem egyenlő a genderkérdés azzal, milyen felirat van a vécén. Az ő szakjuk fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik:

"például a családon belüli egyenlőtlen munkamegosztással, a gyermeküket egyedül nevelő nők szegénységi kockázataival, a munkaerőpiaci egyenlőtlenségekkel, a szülés utáni munkaerőpiaci lehetőségekkel és ezek gazdasági környezetével, tehát olyan strukturális problémákat elemez, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségekhez vezetnek".

Forrás: hvg.hu