Púdert pamacsol csinos arcára Viszkok Fruzsi, és 282 ezres követői táborára kacsintva lelkesen szedi elő kedvenc kozmetikumait a Rossmann „Viszkok Fruzsi” feliratú piperetáskájából. Ez már nem egyszerűen szponzorált tartalom, komoly szerződés van mögötte. Az amúgy gazdasági végzettségű huszonéves nem volt rest, bekopogott a drogériánál, és felajánlotta az együttműködését. Miután a német anyacégnél már több facebookos bloggerrel és YouTube-os vloggerrel – a szakzsargonban: youtuberrel – is sikeres kampányokon voltak túl, a budapesti központ is belevágott az influencer marketing körébe tartozó akcióba. Fruzsi augusztusban két videót rakott ki, posztolt a Facebookon és az Instagramon is, két budapesti és három vidéki közönségtalálkozón vett részt, és az eredmény nem is maradt el – magyarázták az elégedettség okát a Rossmann-nál a HVG-nek. A 350 ezres nézettség, az ötszáz fős rajongói találkozók kisöpörték a portékát a boltokból, sőt a webshopból is, úgyhogy november első felében már indult a második kampány.

Milliós nézettségükkel a televíziós csatornákkal kezdtek vetekedni azok a fiatalok, akik a közösségi oldalakon osztják meg videóikat, képeiket, bejegyzéseiket. Ez a reklámérték már nemcsak eladható, hanem keresett is a piacon. A felületet nyújtó mamutok – mint amilyen a Facebook vagy a videómegosztó tulajdonosa, a Google – maguk is abban érdekeltek, hogy bővüljön a forgalmuk. A fiatalok pedig ezen nőttek fel, és egyszeriben ráébredtek, hogy amit először csak brahiból csináltak, abból meg is tudnak élni.

Néhány tízezer követővel már lehet hirdetőket találni – magyarázza a Special Effects Media Kft. e területen már-már idősnek mondható, 37 éves tulajdonos-ügyvezetője, Szabó Gergő. A cég a Google és a youtuberek együttműködését koordinálja, miután néhány évvel ezelőtt sikerült egy speciális partneri státust kialakítania az amerikai multival. Így a vloggerek jelentős része velük szerződik: a tartalmak előállítóinál csak a szerzői jogok maradnak, míg a hirdetésértékesítés kizárólagos joga a Special Effectsé.

A Google leharapja a maga jókora részét – ennek mértéke üzleti titok –, a maradékon pedig osztozik a többi szereplő. Javítja a vloggerek piaci pozícióját, hogy a Google-nak komoly versenytársai is vannak, például az Amazon által birtokolt Twitch, amely pillanatnyilag kedvezőbb feltételeket kínál, mint a YouTube. Ezért az egyik legnépszerűbb magyar youtuberpáros, a debreceni Fábián István és Komzsik János már ki is terjesztette a TheVR élő adásait a Twitchre. Ők gamerek, akik azzal fanatizálják táborukat, hogy a tizen- és huszonévesek nyelvén kommentálják generációjuk legkúlabb lövöldözős játékait, amelyektől nincs az a szülő, aki ne kapna frászt. Bevételi lehetőségeik ugyanakkor ennek az iparágnak a korlátait is jelzik: azért, hogy megmaradhassanak a legjobb arcnak a rajongóik körében, nem nyomhatják tele reklámmal az akciójeleneteket. Van azonban egy TheVR Tech csatornájuk, amely viszont már szép számban tudja fogadni a kütyük reklámjait.

A bevételekből mindenesetre meg lehet élni. A marketingesek szerint a legnagyobb reklámerővel bíró Kasza Tibor cégének tavaly már 90 millió forintos adózott eredménye volt (Kasza Tiborral készült interjúnkat lásd alább). Igaz, ez csepp a tengerben a külföldi versenytársak eredményeihez képest. Az USA legmenőbb gamere, PewDiePie 2016-ban 15 millió dollárt keresett a YouTube-on. Mindezt úgy, hogy a befektetés gyakorlatilag nulla, többnyire egy szál videokamerával indítják az üzletet. A közösségi elérés olcsóbb is, mint a hagyományos hirdetés: egy szimpla poszt elkészítését már néhány tízezer forintért vállalják a fiatalok. A több mint húsz influencerrel együtt dolgozó Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft. regionális menedzsere, Mérő Ádám a HVG-nek azt mondta, hogy online reklámmal kevesebb pénzből tudnak elérni ezer tinit, akik ráadásul sokkal jobban figyelnek véleményvezéreikre, mint a hagyományos reklámokra.

A legfőbb célcsoport a 14–23 éves korosztály, amely már kellően nagy az önállósághoz, a saját pénztárcához, de még kiválóan befolyásolható és fanatizálható. Nem véletlen, hogy az ugyancsak bloggerként befutott fiatal töritanár, a 33 ezres követői tábornál tartó Balatoni József (Jocó bácsi világa) úgy gondolja: csak az lehet a megoldás, ha a vloggolást beépítik a tananyagba, így fejlesztik a kultúráját. Az üzleti világ már megtalálta a korosztályt, csak idő kérdése, mikor startol rájuk a politika is. Bécsben a városvezetés éppen most vonta be őket a turisztikai marketingbe.

A Special Effect tulajdonosa mindenesetre a demokratizálódásra helyezi a hangsúlyt, vagyis arra, hogy a hagyományos médiumokkal szemben ezeken a csatornákon bárki előállíthat tartalmat, nem csak a nagy hatalmú programigazgatók, és mindenki maga döntheti el, mit néz meg ebből. Kétségtelen, hogy a legnézettebb hazai youtuber a háromdimenziós rajzaival meghökkentő grafikus, Vámos Sándor, nem pedig a Despacito című sláger paródiájával elhíresült, az idősebbeket már bajosan behúzó PamKutya.

Forrás: Szabó Yvette, hvg.hu

E-on, e-on