A Google anyacége 15,9 milliárd euró, vagyis több mint 4900 milliárd forintnak megfelelő összeget helyezett el egy bermudai cégben, ezzel pedig legalább 3,7 milliárd euró adót spórolt meg – írja a Bloomberg a friss céges beszámoló alapján.

A szám annál megdöbbentőbb, hogy csak egyetlen évre, 2016-ra és a Google írországi leányvállalatára vonatkozik, amely a cég hirdetésből származó bevételeit kezeli. (Vagyis továbbpasszolja egy hollandiai holdingnak, amely egy ír holdingnak, az pedig egy bermudai postafiókcégnek.) Egy évvel korábban alacsonyabb volt a „kimentett” összeg, igaz, nem sokkal: 2015-ben a különböző adózási kiskapukat kihasználva 3,5 milliárd euró adót spórolt meg a világcég.

A Google a két legismertebb trükk, a dupla ír és a holland szendvics segítségével tudja elrejteni profitját az adóhatóságok elől. Ezekről ebben a cikkben írtunk korábban.

A dupla írt 2020-ra elvileg kivezetik, ám a techmultik nem csak a bonyolult struktúrákra számíthatnak az adóelkerülésnél, hanem arra is, hogy fizikai jelenlét nélkül egyelőre nehéz adófizetésre bírni őket. A bevétel alapja elsősorban a Google hirdetési szolgáltatása, a Facebook hasonló számlázási rendszerben működő szolgáltatásánál már jelezte néhány héttel ezelőtt, hogy áttér a felhasználás helye szerinti adófizetésre.

Az amerikai adóhatóság adatai alapján a Google globálisan profitja 19,3 százalékát fizeti ki adóban – az OECD átlaga 36 százalék, Magyarországon egy átlagos vállalkozás esetében a tényleges adóteher 48,2 százalék.

Forrás: hvg.hu