Világszerte több mint 7500 embert foglalkoztat a Facebook moderátorként, nekik kizárólag az a dolguk, hogy a felhasználók által bejelentett posztokat átnézzék. Ha tényleg kifogásolható egy bejegyzés vagy komment, akkor azt törlik, akár a közzétevő Facebook-oldalt vagy a profilt is. Korábban már kiderült, hogy milyen útmutatások alapján dolgoznak a moderátorok, de úgy tűnik, ez nem sokat ér.

A ProPublica tesztelte a Facebook moderátorait, méghozzá 49 olyan bejegyzéssel, amelyek a cég protokollja szerint abszolút kifogásolhatók. Főként szexista és rasszista tartalmakról volt szó, egytől egyik jelentették is őket. A 49 bejegyzésből 22 esetben semmit sem tettek a moderátorok, amit a nonprofit szervezet jelzett is a Facebooknak.

Justin Osofsky, a Facebook moderátoraiért felelős vezető rögtön bocsánatot kért a hibáért, és hangsúlyozta: tanultak az esetből, és még jobban fogják végezni a munkájukat. Két esetben szerintük nem volt elég információ a válaszhoz, hat bejegyzés esetén pedig hibás volt a jelentés módja – ettől még persze a közösségi oldalt is terheli felelősség.

Osofsky egyúttal elárulta: a Facebook jövőre 20 ezer fölé emeli a moderátorai számát, vagyis háromszor többen is figyelhetnek majd az ilyen bejegyzésekre. Ez ugyan csak mennyiségi javulás, de ilyen mértékben már a minőség javára is válhat, hiszen egy-egy moderátornak így több ideje lesz egy-egy bejegyzés vizsgálatára. Egyúttal azt is elárulták, hogy hetente 66 ezer ilyen bejegyzést törölnek bejelentések miatt.

Forrás: hvg.hu