Halálos áldozattal járó rendőri akció történt a napokban a Kansas államban lévő Wichita városában. A helyi The Witchita Eagle tudósítása szerint egy 28 éves férfit, Andrew Finchet saját, wichitai otthonának bejárata előtt lelőtték, azért, mert a segélyhívón leadott vészjelzés szerint a férfi egyetlen fejlövéssel kivégezte édesapját, családtagjait túszul ejtette, majd a házat, ahol az állítólagos lövöldözés történt, fel akarta gyújtani.

Az esetet követő sajtótájékoztatón kiderült, a rendőrséghez érkező hívás valótlan információkat tartalmazott, a betelefonáló célja minden bizonnyal az volt, hogy kommandósokat mozgósítsanak a kamu túszdráma helyszínére.

Noha a hatóságok ezt még nem erősítették meg, az amerikai lapokat idéző Kotaku szerint a 28 éves férfi a videojátékosok között elhíresült "swatting” áldozata lett, melyért két Call of Duty-játékos tehető felelőssé. A swatting lényege, hogy az internetes játékok során kihívott felek egymás lakcímeit megadva igyekeznek pontot tenni a netes szócsaták végére. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy kamu információkkal riasszák például a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy a megadott címen lakó személy fegyveres, esetleg valamilyen bűncselekményre készül, ezáltal pedig rendkívül veszélyes. Hasonló történt most is.

A legfrissebb hírek szerint miután a wichitai rendőrség fogadta a "segélyhívást”, nagy erőkkel vonultak a férfi házához. A lövés azt követően dördült el, hogy a rendőrök többször is felszólították Finchet, tegye fel a kezét, a férfi azonban a nadrágszíjához nyúlt. A hatóságok feltehetően azt hihették, Finch egy pisztolyt rejteget, ám, mint utólag kiderült, fegyvertelen volt, családtagjait sem érte támadás.

"Az incidens mindenki számára rémisztő, beleértve a családot és a helyi rendőrséget is” – fogalmazott Troy Livingston megbízott rendőrfőnök.

Az ügyben az FBI is nyomoz, egy 25 éves fiatalt, bizonyos Tyler Barrisst már letartóztatott a Los Angeles-i rendőrség – ez is alátámasztja, hogy swattingről volt szó. Barriss ráadásul nem először kerül a hatóságok látóterébe hasonló eset miatt: 2015-ben azzal hívta fel a rendőröket, hogy bombákat helyezett el egy tévéstúdióban.

Forrás: hvg.hu