Úgy tudom, Mészáros Lőrincnek négyezer beosztottja van...
Vele nem is akarok versenyezni. (nevet) Nos, amikor még csak 10-12-en voltunk, akkor közvetlenül tudtam irányítani azt a viszonylag kis létszámot... de ezt most egyre nehezebb. A növekedéssel párhuzamosan azonban szervezetünk nem fejlődött. Így megkértük Boros Zsófi coachot, hogy segítsen, azaz racionalizálja a szervezeti felépítésünket. Azt követően átbeszéltük, hogy ezt a helyzetet csak úgy lehet megoldani, hogyha kinevezünk két középvezetőt, akik számos feladatot átvesznek tőlem.

 

Csabatalk: pápai józsef, szabó gyula és soltész jános, csabatalk, Békéscsaba, 20180105
Pápai József (b) Szabó Gyula és Soltész János (galéria)

 

Ez nem okozott súrlódást a kollégák közt?
Nem, mert Zsófi a „választások" előtt több alkalommal csoporttréninget tartott, melyek során a munkatársak belátták, hogy szükség van erre a lépésre. Végül ők szavazták meg egymás közül a vezetőket.

Csabatalk: pápai józsef, csabatalk, Békéscsaba, 20180105
Pápai József (képek)
Ezek szerint mégis létezik demokrácia.

Kiderült, hogy igen; így együttesen két csoportvezetőt választottunk: a rövidtávú munkák (ilyenek például a riasztó és kameraszerelések) élére Pápai Józsefet, illetve a hosszútávú projektek (például egy nyomda vagy kórház teljes beruházása) megvalósításáért ezentúl Soltész János felel.

Mi a feladatuk a vezetőknek?
Kapcsolattartás a megrendelővel, a partnercégekkel, az anyag rendelések intézése.
Tisztában lenni az elvégzendő munkával, irányítani a munkát, együttműködve a csoportvezetővel. Észrevenni a lehetőségeket az egyszerűsítésekre, megtakarításokra, logikus dolgokra.

Továbbá ők járnak a kooperációra, tudniuk kell, mikor, mit lehet csinálni, mikor nem lehet oda menni, melyik munkamenetnek mikorra kell elkészülni. Ha baj van, ők intézkednek, segítenek a megoldásban, tudniuk kell mindenről - akár az "elszúrásokról" is. Az elvégzett munkák ellenőrzése és átadása szintén az ő feladatuk. Később ők fogják szervezik meg, hogy ki, hova, mikor indul, amely nem megy az egyik napról a másikra, most én is és dolgozom, és segítem a munkájukat, az elindulásukat.

Csabatalk: soltész jános, csabatalk, Békéscsaba, 20180105
Soltész János (képek)
Fokozatosan fogom el engedni a kezüket.

***

Pápai József (36)

informatikai műszerész, két éve tevékenykedik a Csabatalknál, mint biztonságtechnikai szerelő. Természetesen a feltűnően gyors karrier mögött egy mozgalmas, 15 esztendős szakmai múlt áll.

A jövőben tervben van, hogy esetleg a hosszútávú projektek vezetője leszel?, kérdésemre elmondja, nem igazán, ugyanis ő ebben a munkában látja a kihívást. (József élettársi kapcsolatban él Kondoroson a párjával.)

Soltész János (32)

elmondása szerint a párjával és 2 és fél éves kisfiával a kamuti, közel ezres lélekszámot gyarapítják.

Elmeséli, miután vezetékneve egy az egyben megegyezik S. Rezső, a népszerű táncdalénekesével, a kollégáknak már többször is el kellett énekelni a Szóljon hangosan az ének című opust.

A mérnökinformatikus 2011 óta tevékenykedik a folyamatosan dinamikusan változó cégnél. Megjegyzi, még javában tanulja ezt az új, nagy felelősséggel járó beosztást – többek között a tevékenységi körébe tartozik a reggeli eligazítás is.

 

Csabatalk: pápai józsef névjegye, csabatalk, Békéscsaba, 20180105

 

Azonfelül a rövid beszélgetésünk alatt (7.51-re érkeztem, de itt már akkor javában zajlik az élet) a munkatársak folyamatosan útmutatást kérnek tőle – többek között Vincze Bálint, alias Zsiák Éva fia is.

 

Csabatalk: soltész jános névjegye, csabatalk, Békéscsaba, 20180105