Javult a reagálási idő, gyorsabb és hatékonyabb a nyomozati tevékenység és jelentős változást hozott az úgynevezett intézkedési kultúraváltás is.

A tömegrendezvények rendőri biztosítására kialakított gyakorlat széles körű elismerést váltott ki mind hazánkban, mind külföldön, és más államok rendőri szerveinek érdeklődését is felkeltette. De a kultúraváltáshoz tartozik az is, hogy a rendőrök csak jól látható helyen traffipaxoznak. A professzionális, empatikus, ám következetes rendőri gyakorlat főként a párbeszédre és a prevencióra épül – írja a lap.

Míg 2010-ben több mint 400 ezer, addig 2017-ben csupán 195 ezer bűnesetet regisztráltak. Az adatok szerint tehát közel 55 százalékkal csökkent a bűnesetek száma.

Mindehhez hozzájárultak: a bűnügyi technikai fejlesztések, a hatékonyabb helyszínelés és a nyomrögzítés. Sőt, egyre nagyobb számban zárnak le eredményesen régi, kihűlt aktákat is.

Jelentősen nőtt a rendőrök létszáma is, 2013 óta négyszer annyi, közel háromezer egyenruhást neveztek ki tavaly, ahogy a polgárőrök is egyre nagyobb számban vannak jelen az utcákon. A siker másik kulcsa a prevenció, amely csak akkor hoz kézzelfogható eredményt, ha minden korosztályt megszólít és elér.

Forrás: hirado.hu