A szövetségi kapitány még hétfőn adott interjút a csatornának, amelyben elmondta: a pár magánélet válsága nyilvánvalóan szerepet fog játszani a szakmai jövőjükben is, hiszen korábban a nap 24 óráját együtt töltötték. "Az ember csöndben vár, és reménykedik, hogy ez minél hamarabb rendeződik, és minél inkább jó irányba. De itt sem tanácsot adni, sem jósolni, sem elvárásokat megfogalmazni nem lehet" – vélekedett Sós Csaba.

A szövetségi kapitány azt mondta, a decemberi koppenhágai Európa-bajnokság idején még ő is úgy tudta, Tusup azért nem utazik a feleségével, mert nincs jól. Kijelentette: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a párnak magánéleti problémái adódtak.

Sós hozzátette: érezte, hogy Koppenhágában Hosszú Katinka közvetlenebb volt, mint akkor, amikor a férje is mellette volt, ebből azonban nem következtetett arra, hogy ez egy magánéleti válság lecsapódása lenne. Az úszó teljesítményén ugyanakkor ez nem látszott meg.

A szakvezető elismerte: amiatt aggódnak, mi lesz, ha Hosszú és Tusup szakmai kapcsolata megszakad, és a háromszoros olimpiai bajnok edzőváltásra kényszerül. "Egy edzőváltás mindenkor nagyon kockázatos, akkor is, amikor két zseni kerül össze. Rengeteg példát láttunk erre" – magyarázta. Megjegyezte: kapitányként nem, csak magánemberként fogalmazhatja meg, hogy a legjobb lenne, ha a pár együtt maradna.

Arra a felvetésre, ha Hosszú odamenne hozzá, és segítséget kérne tőle, ajánlana-e neki edzőt, Sós úgy válaszolt: nem lenne hajlandó. "Nem voltam ott a mindennapos edzéseiken. Nem voltam ott annál a paradigmaváltásnál, amit megbeszéltek az edzőjével (…).Beszélgetnék vele, rengeteg jó magyar edző van, aki nemzetközi szinten képes dolgozni, de a váltás az ő döntése kell, hogy legyen."

Arra is rákérdeztek Sósnál, mi lesz a jelentős állami támogatáshoz jutott klubbal egy esetleges szakítás esetén. A szakvezető erre úgy reagált: "Az álláspontom egyértelmű: Katinka a mi úszónk. Nekem ő mondja meg, mi van. Ő érdekel. Amerre ő akar menni, arra fogunk menni."

Shane Tusup jövőjét meghatározhatatlannak nevezte Sós Csaba. Megjegyezte: az amerikai edzőt minden évben meghívják a szövetség konferenciájára, egyszer ment el, akkor elő is adott, ám a beszédében számos szakmai kérdésre nem adott választ. "Nem tudom meghatározni a helyét a magyar úszósportban. Ezzel a nem kifejezett konfliktuskerüléssel nehéz lesz messzire jutni."

Sokáig Sós szerint már nem lehet lebegtetni a döntést, egy úszó teljesítménye ugyanis komolyan visszaeshet, ha kihagy. "Ugyanakkor fordítva is igaz, bizonyos mennyiségű kihagyás meg kell. Lehet, hogy a jóisten akarta és kikényszeríti ezt a pihenőt Katinkánál, mert ő a riói olimpia után három nappal már versenyzett, szóval a pihenéssel hadilábon áll."

A szövetségi kapitány megjegyezte: kereste az úszót, azon múlik, hogy találkoznak-e.

Forrás: hvg.hu