Kifejtette, 400 millió forintot fordíthatnak közösségfejlesztésre, 380 milliót csapadékvíz-elvezetésre, 261 millióból 28 épület energetikai fejlesztése történik meg, 50 millió forintból óvodai tornaszobát alakítanak ki, 300 milliót pedig az úgynevezett zöld város programon nyertek el.

A fejlesztések révén megváltozik a város arculata, javul az életszínvonal, Békés területe mentesül a belvíztől, a település mind az öt óvodájában lesz tornaszoba, és megtörténik a belváros zöldfelületeinek, az Élővíz-csatorna part menti sétányának a felújítása. A Zöld város program során felnőttek számára szabadtéri sportpályát, futópályát, gyerekeknek játszótereket, és egy szabadtéri színpadot is kialakítanak - sorolta.

A közösségfejlesztési pályázat révén - amelyről éppen csütörtökön tudta meg, hogy kedvező elbírálásban részesült - egyrészt 150 millió forintból felújítják a kulturális központot, játszótereket alakítanak ki; másrészt rendezvényeket, képzéseket, különböző foglalkozásokat indítanak civil szervezetekkel közösen - magyarázta.

Izsó Gábor elmondta, valamennyi fejlesztés az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén valósul meg. Emellett 80 millió forintot nyert el a város a Földművelésügyi Minisztérium vidékfejlesztési programján két külterületi, de gazdasági egységhez vezető út felújítására - tette hozzá. Ennél a projektnél 14 millió forint önerőt kell fizetnie a városnak, a többi fejlesztés nem igényel saját forrást - húzta alá.

Az MTI kérdésére Izsó Gábor elmondta, Békés összesen közel négymilliárd forintot nyert el mostanáig a TOP-ból. Csaknem 600 milliót fordíthatnak szociális városrehabilitációra, 700 millióból alakíthatnak ki fiatalok számára önkormányzati lakásokat, 300 milliót a hűtőház és a piac, 150 milliót az iparterület fejlesztésére nyertek el, továbbá foglalkoztatási együttműködések is megvalósulnak egy 300 millió forintos program révén.