A „LUCAS 2” nevű eszköz bemutatása kapcsán elhangzott, az új gép nem fárad el, folyamatosan, hosszú időn keresztül képes a meghatározott erő kifejtésére és felszabadít egy embert az újraélesztést végzők közül, aki így más feladatot is el tud látni a beavatkozás során. Sőt, az eszköz mozgó mentőautóban is képes folyamatosan biztosítani a mellkas-kompressziót, amire egy ember már biztonsági okokból sem lenne képes. Időt, energiát és nem utolsó sorban életet ment, mondták egybehangzóan a mentődolgozók. Természetesen, mint minden technikai eszköznek, ennek is vannak korlátai, például gyermekek, vagy túlsúlyos felnőttek esetében nem lehet használni, ott marad az ember által, kézzel kifejtett mellkas-kompresszió.

Kárász László a bemutatón elmondta, az Országos Mentőszolgálat Alapítványának támogatásával, a Sarkad és Térsége Mentőalapítvány hozzájárulásával szerezték be az új gépet, tovább növelve az ellátási színvonalat Sarkadon és a környező településeken, ahová a leggyorsabban Sarkadról érkezhet meg a segítség.

Az új eszköz átvétele és beüzemelése során Rózsavölgyi Zoltán állomásvezető kihangsúlyozta, a jövőben is mindent megtesznek a kollégákkal és az alapítvánnyal további újabb eszközök beszerzésért.