zeket szerdán és pénteken vetítették a szegedi tárgyalóteremben, és ez most a Magyar Nemzet birtokába jutott. A dokumentumok alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hangzik el tőle a felvételen.

A bizonyítékok alátámasztják, hogy az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon, ezt korábban elismerte ő is, ám az előző tárgyaláson ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben. A legjelentősebb mozgóképes anyag egy oszlopra szerelt térfigyelő kamera több mint négyórás felvétele.

De ez az eszköz hangot nem rögzített, a leirat szerint az első egy órában egy zöld pólós férfi a főszereplő: az első sorban kiabál és mutogat a rendőrök felé, többször fölmászik a határt lezáró kapura, amelyet aztán a tenyerével üt, rángat, és megpróbálja kinyitni. Aztán „a zöld pólós férfi mindkét kezét felemelve kiabál, mire a körülötte lévő személyek is így tesznek, majd többen is rángatni kezdik a kaput.”

A férfi később is intézkedik, magyaráz, ugrál a tömeg előtt, újra és újra a kerítésre mászik, rángatja társaival a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be. Csakhogy a zöld pólós férfi nem Ahmed H., az a férfi nem érintett a perben. Amikor Ahmed H. tűnik fel a felvételeken, akkor nem dobál, nem szónokol, sőt még akkor sem tapsol a zöld pólós szónoknak, amikor a körülötte lévők igen. Többnyire passzív, főleg a második-harmadik sorban „figyel” és „nézelődik”.

Először akkor lép fel tevékenyen, amikor áttörték a menekültek a kaput. „A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal elé megy, majd bal kezének mutatóujját kinyújtva a rendőrök felé mutogat. Ezt követően a rendőrök dobálása megszűnik” – áll a bíróság által készített jegyzetben. Úgy tűnik ki a szövegből, Ahmed H.-nak sikerült lehűtenie a kedélyeket.

A továbbiakban, magyaráz, mutogat, később a megafonba szónokol, egy rendőrrel is tárgyal. Az is látszik, ahogy a kordontól elfelé próbálja „hessegetni” a tömeget. A felvételek szerint miután véget ért az összecsapás, Ahmed H. a kapura visszatett láncot piszkálja, pár perccel később pedig „takarítani kezdi az úttestet a törmeléktől”. Végül több sérültet, köztük egy lányt a rendőrsorfalhoz kísér.

Az ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy hangosbeszélőn hergelte a tömeget, a rendőrséget pedig fenyegette, ultimátumot adott nekik – és ezzel terrorcselekmény bűntettét követte el. A felvételek ennek ellentmondani látszanak. Amikor olyan felvételek is előkerültek, ahol hang is van, a terrorizmussal vádolt férfi azt mondja: „Mi csak békét akarunk!” (egy mikrofonba beszélő férfinak mondja); „Menjetek vissza!” (a megafonba mondja a tömeg felé, integetve).