Egykulcsos adót vezetne be a márciusi választások után Silvio Berlusconi – az olasz politikus erről egy keddi rádióműsorban beszélt. Az adócsalásért elítélt 81 éves volt miniszterelnök ugyan nem indulhat a választáson, ám pártja, a Forza Italia kampányával aktívan részt vesz, sőt még a neve is rákerült a szervezet logójára.

A Forza Italia ráadásul esélyes is a győzelemre, így megvalósulhat a jobbára a kelet-közép-európai országokban bevett egykulcsos adórendszer. Erről Berlusconi így fogalmazott: „kevesebb adó a családoknak, kevesebb adó a cégeknek, kevesebb adó a bérekre, ez pedig több fogyasztást hoz a háztartásoknál, nagyobb termelést a cégeknél, magasabb foglalkoztatást és több pénzt az államkasszában arra, hogy abból segítsék az embereket”.

Az ötlet nem először merül fel – emlékeztet a Financial Times. Berlusconi már 1994-ben ezzel kampányolt, megvalósítania azonban soha nem sikerült. A faék egyszerűségű érvelés és a rendszer azonban máshonnan is ismerős lehet: a Fidesz-kormány 2010 után szintén egykulcsos jövedelemadót vezetett be, amelynek kulcsa ma már csupán 15 százalékos, később pedig a társasági adót is – alacsony, 9 százalékos szinten – egységesítette a kabinet.

Magyarországon az így kieső bevételt elvileg a rekordmagas, 27 százalékos áfa kompenzálja – Berlusconi a forgalmi adó emeléséről, vagy bármilyen más bevételnövelő eszközről természetesen nem beszélt. Ez pedig aggodalmat kelthet az amúgy is gyengélkedő és rendkívül magas államadósságot nyögő Olaszországgal kapcsolatban.

Nem ez volt Berlusconi egyetlen hangzatos kijelentése a napokban. Hétfőn azt közölte: ha a nevével fémjelzett jobbközép koalíció kormányra kerül, megállítja az olaszországi migrációt. Az Il Foglio című lapnak adott interjúban a bevándorlás miatt a baloldali kormányokat tette felelőssé, mondván az országban tartózkodó mintegy félmillió migráns az utóbbi években érkezett Olaszországba, vagyis a baloldali kormányok időszakában.

Forrás: hvg.hu