– Az elmúlt években több musical-összeállítást is láthattunk már a Cervinus Teátrumban. A mostani gála programjának meghatározásakor melyek voltak a főbb szempontok?

Dósa Zsuzsa (az előadás dramaturgja): - A Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve igyekeztünk egy olyan átfogó programot összeállítani, amelyben a musical mellett helyet kap az operett, a sanzon, az opera, a tánc és a költészet is. Musical-gáláink egyébként soha nem ismétlődnek, látványban és műsorszámokban is igyekszünk mindig újat nyújtani.

Cervinus, musical gála, cervinus teátrum, Szarvas
Pillanatfelvétel a Valahol Európában c. musicalből

– Kiket láthatunk majd a színpadon?

Varga Viktor (rendező): - A fellépők között lesz Nádházy Péter, Szemerédi Bernadett, Bardon Ivett, Polák Ferenc, Timkó János, Boronyák Gergely, Széplaky Géza, Dósa Zsuzsa. Fontos szerepet kap a Cervinus Teátrum tánckara és gyermekszereplői is. Összességében mintegy 35 ember lép majd színpadra.

Dósa Zsuzsa, cervinus teátrum, dósa zsuzsa, Szarvas, 20160708
Dósa Zsuzsa
Dósa Zsuzsa:
- Nagyon sok vendéget hívtunk meg a közönség soraiba, köztük legnagyobb támogatóinkat is, akiknek ez alkalommal szeretnénk név szerint, nyilvánosan is köszönetet mondani. S természetesen legnagyobb támogatónknak, a közönségnek is szeretnénk köszönetünket kifejezni. Kedvcsinálóként a bérletesek között nyereményeket is kisorsolunk. A fődíj egy színes televízió lesz.

– Mi minden szerepel még az elkövetkező hónapokban a Cervinus Teátrum palettáján?

Dósa Zsuzsa: - Idei első fellépésünk január 7-én, Budapesten volt, ahol a Lili bárónőt mutattuk be. Január végén ismét lesz egy felolvasó színházi produkciónk a Romkocsmában, a gyermekek számára pedig táncelőadással készülünk. Februárban újra műsorra tűzzük a Szigorúan tilos!-t és a Hotel Mentholt-t. Boldog vagyok, hogy egy ilyen kisvárosban minden darabot többször is műsorra tűzhetünk – szinte mindig teltházzal.

Varga Viktor, varga viktor, cervinus teátrum, Szarvas
Varga Viktor
Varga Viktor:
- Ami a Szigorúan tilos!-t illeti, számomra az a legnagyobb öröm, hogy középiskolások is ültek a nézők soraiban. Nem „kivezényelték” őket, hanem maguktól jöttek. Kíváncsi lennék, hogy ők mit értettek meg ebből a darabból, amely tulajdonképpen rendhagyó történelemóraként, korrajzként is felfogható.

– A tavasz folyamán lesz egy újabb merész vállalkozásuk. Schiller: Ármány és szerelem című drámáját viszik színre. Mennyire emészthető ez a darab a mai közönség számára?

Varga Viktor: - Rendezőként igyekszem olyan könnyítő eszközöket (zenét, humort, gyorsabb ritmust) használni, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az akkori és a mostani világot. Ezáltal a közönség számára is érthetőbbé, könnyebben befogadhatóvá válik a darab. Egy jó értelemben vett zenés drámát csinálunk belőle. Nem effektekkel, szituációkkal, hanem elsősorban érzelmekkel játszunk. Rá szeretnénk mutatni azokra az eltitkolt érzelmekre, amelyeket nem merünk sem kimutatni, sem beszélni róluk. Egyben biztatásnak is szánjuk a darabot, hogy merjenek az emberek érezni: örülni, sírni, szeretni… Természetesen mindvégig ügyelünk arra, hogy a mű irodalmi értéke, mondanivalója ne szenvedjen csorbát.