Az Idősügyi Infokommunikációs Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium indította el, lebonyolítója pedig a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. A program által támogatott célcsoportba országszerte a 65 év feletti, otthonukban egyedül élő lakosok tartoznak, a célcsoportba tartozó 75 sarkadi nyugdíjast is a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai választották ki az előzetes felmérések alapján.

Egy értékes programról van szó, mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki szerint sok idős ténylegesen is egyedül él, magára marad, ami miatt egyrészt kiszolgáltatottá válik, másrészt pedig rengeteg veszélynek van kitéve. A számítógépek révén kitárulhat előttük a világ, sok területen hasznos információkhoz és baj esetén tényleges segítséghez is juthatnak.

A programba bevont 75 sarkadi, egyedül élő, idős ember számára a cél az egészségmegőrzés és a biztonságérzet megerősítése, valamint a magány enyhítése, a program keretében létrehozott 15 közfoglalkoztatottat alkalmazó sarkadi diszpécserközponttal, a rokonokkal és ismerősökkel, valamint probléma esetén a rajtuk segíteni tudó szervezetekkel történő kapcsolattartás elősegítése.

A program illeszkedik a városvezetés célkitűzéseihez, a sarkadiak több mint tízezer fő alkotta nagy családjának segítéséhez is, hiszen az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden korosztálynak igyekszik támogatást nyújtani, zárta a sajtótájékoztatót dr. Mokán István polgármester.

A sajtótájékoztató zárásaként a miniszteri biztos, az országgyűlési képviselő és a polgármester jelképesen át is adott néhány eszközt, amelyek üzembe helyezésüket követően remélhetőleg 75 sarkadi, egyedül élő nyugdíjasnak okoznak nagy örömöt, s járulnak hozzá a biztonságérzet növeléséhez, a magány csökkentéséhez, valamint az embertársakkal való kapcsolattartáshoz.