Ilyen marhaságokkal ne zaklass!,

mondja Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének az alelnöke, ennyi erővel betilthatnák a Piroskát, a Jancsi és Juliskát satöbbi...

 

ádász istván (j) vakok és gyengénlátók, ádász istván, Békéscsaba, 20180116
Ádász Pista (jobbról)

Major Sándor az utca hangja: hül(y)eségnek tartja ezt a hisztit; hiszen a mesében nem is csók, hanem puszi cuppan... Egy puszi pedig a világ egyik legártatlanabb tényezője.

Farkas Zoli, farkas zoltán, ektomorf, outcast, Békéscsaba, 20160201
Farkas Zoli
A zaklatás nem itt kezdődik,

állítja a világhírű Ektomorf frontja, Farkas Zoli, ráadásul a Csipkerózsika a gyermekkorunk egyik alapmeséje. De ha úgy vesszük, Benedek Elek sátánista volt, mert számtalanszor írt az ördögről, miközben egyáltalán nem volt sátánista. Sajnálom, de a világ egy nagyon olyan irányba megy... ennek hamarosan rossz vége lesz.

Rácz I. Mária nagymama szerint túlzásba visznek mindent... A minap például azt hallotta (talán a médiában?), egy házasság csak úgy köttethetett, hogy a leendő férj egy nyilatkozatban aláírta, hogy csak akkor ölelheti a nőjét, ha ő is így akarja.

Ki milyen tanulságot von le a Csipkerózsikából?, kérdezte Péter és Erika (egy huszonéves pár). Szerintük a rokkás jelenet, amikor Rózsika megszúrja az ujja begyét, és kicsordult a vére, és ami ugye azt jelenti, hogy tilosban járt, az sokkal jobban bennünk marad. De melyik kislány nem álmodik arról, hogy majd egyszer álmai hercege csókjára ébredjen?, kérdezik.

Dr. Malatyinszki Szilárd - kodolányi, malatyinszki szilárd, Orosháza, 20171113
Dr. Malatyinszki Szilárd
Dr. Malatyinszki Szilárd,

a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központ székhelyi központi igazgatója szerint egyáltalán nem mindegy, hogy a szülő vagy pedagógus a látott mesét miképp kommunikálja, mert a negatív tapasztalatoknak lehetnek asszociációs áthallásai.

De azt gondolom, teszi hozzá, hogy egy mese mindenképpen a gyerekek fantáziájára van bízva; ha ehhez nem társul egy ekkora média-hype, akkor ebben nincs is semmi kivetnivaló.

S miután a Csipkerózsika is már jó néhány évszázada létezik, húzza alá, akkor simán elkövetkező több ezer évet is kibír. Azonfelül a régi meséktől lényegesen több bölcsességet kapunk, mint a mostani digitális, mesterségesen kreált, rém agresszívebb társaiktól.

(Állítólag, Lackfi János író azt vallja, a Tüskevár is necces, mert a főszereplők az EU-s szabályokat súrolva pecáznak a tilosban.)

 

Soós Emőke, Soós Emőke, békéscsabai napsugár bábszínház, Békéscsaba, 20160304
Ragyogás - Soós Emőke

 

Azt gondolom, mondja végül Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művésze, ennek az angol anyukának (aki tanmenetet akar módosítani) a szíve joga, hogy mit olvas a gyermekének; akkor leszünk bajban, ha ezt bárki komolyan veszi, és valóban „megcsonkítja" a meséket. Amelyek már több évtizede (vagy annál is több) mutatják az utat nekünk: erőt adnak, segítenek bennünket a világ és önmagunk megismerésében. Nyilván mindannyian tudjuk, hogy a félelmes és a gonosz is jelen van életünkben,

akárcsak a jóság.

Csak attól, folytatja, hogy szemet hunyunk felette, még nem jelenti azt, hogy nem létezik. És milyen jól jön egy segítő „csók", hogy felébredjünk egy hosszú, rémes álomból, vagy amikor szembe kerülünk a tizenkét fejű sárkánnyal (volt az 24 fej is), akkor tudjuk, hová kell nyúlni a kardunkért, vagy kitől kaphatunk segítséget, hogy megküzdjünk vele és legyőzzük.

Ezt megtapasztaltam, fűzi hozzá, szerencsések vagyunk, hogy átmentették nekünk a mesét őseink. Bízzunk bennük.

*********************

És ön mit gondol?