Hozz egy szál virágot! – ezzel a szlogennel szerveztek szimpátia megmozdulást a múlt héten jogerősen két évre elítélt szülésznőért. Geréb Ágnest két baba halálában találta bűnösnek a bíróság – emlékeztettek a szombati RTL Híradóban.

Délelőtt 11 órától borult virágba a Szabadság híd, az átkelő korlátjára gyerekek is rakták a liliomokat, rózsákat, gerberákat, tulipánokat.

Geréb Ágnes nemcsak az otthonszülések miatt vált ismertté, a szemléletváltást is neki tulajdonítják a magyarországi szülészetben: az ő kezdeményezésére vezették be az apás szülést, és azt, hogy az újszülöttek édesanyjukkal alhatnak a kórházban születés után.

A szegedi rakpartra is virágokat vittek azok, akik szolidárisak Geréb Ágnessel, volt, aki portért is rajzolt a szülésznőről. Megszólalt egy orvos, aki 25 éves gyakornokként dolgozott Geréb Ágnes mellett. Szabó László azt mondta: csoda volt őt megismerni.

Geréb Ágnest két baba halála miatt ítélték el. 2003-ban egy ikerszülésnél az egyik gyermek 12 percen keresztül volt oxigénhiányos állapotban, ami miatt maradandó fogyatékossága lett, majd félévesen meghalt. 2007-ben pedig egy kislány válla akadt el az anyja medencecsontjában, és már nem tudták újraéleszteni.

Geréb Ágnes azzal védekezett, hogy kórházi körülmények között is elveszíthetnek babákat, a bíróság viszont úgy látta: ő hibázott.

Ügyvédje szerint két-három hónap múlva derül ki, mikor kell börtönbe vonulnia.

Délután leszedték a virágokat a Szabadság híd korlátjáról és a Dunába dobták azokat, ezzel is a szabadságot jelképezték.

Forrás: hvg.hu