Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Gyalog a Sárréten
A Stone klubban futunk össze a fiatalokkal, amely félig-meddig az otthonuknak is tekinthető, hiszen számtalan fellépésük köthető a helyszínhez, hogy beszélgessünk mindarról, ami az utóbbi időben velük történt.

A Mudfield név persze nem ismeretlen előttem, hiszen közel két évtizeddel ezelőtt már létezett egy ilyen nevű csapat Szeghalmon, de mint ahogy Kovácsovics Mátétól, a zenekar énekesétől, frontemberétől megtudhattam, nincs köze a jelenlegi felállásnak a korábbi zenekarhoz, sőt, nem is tudtak róla, hogy volt korábban egy ilyen nevű „banda”.

Hát igen, a jelenlegi csapatban egy jóval fiatalabb korosztályról van szó, akik akkoriban legfeljebb langyos kakaót kavargattak, de hát a fiatalságé a jövő.

Nemrég került fel a legnépszerűbb videó megosztó portálokra a Nem kell című daluk klipje, Pozojevich Miklós munkája, amely pillanatok alatt nagy népszerűségre tett szert a környéken. Nem véletlen, hiszen jó a zene, remek a klip, és a szeghalmiak szívét már csak azért is megdobogtatta, mert szülővárosuk, szülővárosunk helyszínei egyre feltűnnek benne.

- A szerződés vagy a klip volt korábban? – tettem fel az első kérdést.

- A klip – mondja Máté. – Habár volt már korábban is egy stúdióvideónk, de ez az első igazi klipünk. Pozojevich Miki nagyon jó munkát végzett, mert egy nagyon jó klip keveredett ki belőle.

A klipet az alábbi linkre kattintva megnézheti

Mudfield: Nem kell

Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Miki éppen Dezsőt varázsolja
- Ahogy elkészült – szól közbe Szegedi Marci -, Máté körbeküldte mindenkinek.

- Igen. Elküldtem minden lehetséges címre – veszi vissza a szót Máté -, és négy helyről visszajelzést is kaptunk. Azért döntöttünk a Keytracks mellett, mert ők álltak a legközelebb hozzánk, ahhoz a stílushoz, amit mi képviselünk.

- Milyen volt az első benyomás a kiadóval kapcsolatban?

- Nagyon pozitív. Mondhatjuk, hogy kellemes csalódás volt. Szarka József meg személyesen is lejött ide, Szeghalomra, hogy egy élő bulin meghallgasson minket, miután megnézte a klipet. Nyilván, hogy meggyőződjön róla, hogy nem stúdiótrükkök halmaza vagyunk, de láthatta, hogy azok vagyunk, és azt tudjuk, amit a klipen látott, így hamar létre is jött a szerződés. A kiadó egyébként velünk együtt három zenekart promótál. Többek közt a már befutott és jó nevű Leander zenekart vagy a Nomád együttest. Tavasszal, pontosabban már a jövő héten velük indulunk fellépésekre. Egyelőre még egyfajta előzenekarként.

- Mit vártok a turnétól?

Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Marci Hangot talált
- Azt, hogy ki tudunk lépni a közvetlen környezetünkből. Eddig ugyanis be voltunk egy kissé ragadva a Sárrétre és a környékre. Volt ugyan egy-két csabai vagy debreceni fellépés, meg a környező települések fesztiváljai, de ez egy más dimenzió.

- Eljuthatunk végre a Dunántúlra is – szól közbe Balázs Lóránt, a dobos.

- Meg Budapestre – bólint rá a gitáros Feke István. – Ott sem léptünk még fel.

- Igen, a pesti fellépést nagyon várjuk – folytatja Máté -, ott, a Barba Negra Klubban több ezer ember előtt léphetünk fel. Igaz, csak előzenekarként, de akkor is rengeteg ember lesz ott, és talán megjegyzik a nevünket.

- Mik a jövőbeni tervek?

- Őszre szeretnénk egy nagylemezt összehozni. A már meglévő két dalunkhoz még nyolcat akarunk írni, és ez a tíz dal kerülne fel a lemezre. A turné után neki is fogunk. Két újabb dalt akarunk még promóként klipre is vinni, hogy ezzel is reklámozzuk a majdani nagylemezt.

- Most vagytok abban a korban, hogy dönthessetek, hogy a művészi pálya vagy a civil élet. Nálatok merre mutat a kormányrúd?

Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Habár "Nem kell", mégis egymásra találtak
- Mindenképpen a zene felé – mondják szinte egyszerre mindannyian. – Ebből szeretnénk megélni. Szerencsére a kiadó is partner ebben, és ős is azt szeretné, ha biztosítani tudnánk magunknak az alapokat, hogy csak a zenére koncentráljunk.

- Honnan volt az indulás, bár lehet, hogy ezt először kellett volna megkérdezni?

- Jól van ez így. Az a múlt. Korábban Nightrain néven futottunk, és a névből adódóan elsősorban feldolgozásokat, főleg Guns and Roses számokat játszottunk, de szerettünk volna kilépni a saját árnyékunkból, így most már a saját dalokra koncentrálhatunk.

- Magyar nyelven?

- Igen. Magyar nyelven. Magyarok vagyunk, közelebb áll a gondolkodásunkhoz, a zenei világunkhoz. Maradni szeretnénk a magyar nyelvnél egyelőre legalábbis.

- A stúdiómunkák?

Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Feke Pisti is ott van
- Maradunk ott is a jól beváltnál. Nagyon elégedettek voltunk a gyulai No Silence stúdióval, és Simon Istvánnal, így maradunk náluk, amire a kiadó is rábólintott.

Aztán sokat beszélünk még a kezdetekről. A legtöbbjüknél a szülői indíttatás az elsődleges. Az apukák nagy rock rajongók voltak, Dezsőnél (Szabó Dezső Péter gitár) az anyuka, elvitték őket koncertekre, bakelit lemezeket, kazettákat hallgattak, és aztán előkerül Pista bá neve, akiről mindenki nagy tisztelettel beszél. Pista bá, Kincses István indította el őket a zenei pályán, és ő segítette a kezdetekben őket. Feke Pisti esetében Balogh Árpit is meg kell említenünk, hiszen az első gitár órákat nála vette.

Lényeg a lényeg, jó volt hallgatni ezeket a fiatalokat, a lelkesedésüket, figyelni a belőlük áradó energiát, és mindebből én úgy érzékeltem, hogy sokra viszik majd, és büszke lesz rájuk az egész Sárrét, az egész Mudfield.

Zárásként a zenekar tagja:

Kovácsovics Máté ének, Szegedi Martin gitár, Szabó Dezső Péter gitár, Feke István gitár és Balázs Lóránt dob.

Mudfield zenekar,  Szeghalom, Mudfield zenekar, Szeghalom, 20180122
Tavasszal kétszer is visszatérnek a megyébe. Március Szeghalom, április Békéscsaba