Az első kiállítás ötletgazdája egy szentandrási pedagógus, Bődi Mária volt, aki sok éven át magára vállalta a szervezési feladatokat. Napjainkban már a Körös Művelődési Ház és Könyvtár tölti be ezt a szerepkört, de Bődi Mária képei természetesen most sem hiányoznak a tárlat anyagából.

Bszta, fotókiálíltás, Tél-Fény fotókiállítás, Békésszentandrás
Idén több mint száz fényképet láthatnak az érdeklődők a békésszentandrási könyvtár galériáján berendezett Tél-Fény kiállításon. Fotó: Lipták Judit

A beküldött fotókból a zsűri több mint százat talált alkalmasnak arra, hogy a Tél-Fény kiállításon a szélesebb közönségnek is megmutassák. Az alkotók valamennyien békésszentandrásiak, illetve kötődnek a településhez – tudtuk meg Benedek Erikától, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjétől.

Bszta, fotókiálíltás, Tél-Fény fotókiállítás, Békésszentandrás
Babák Zoltán
A tárlatot Babák Zoltán nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a sokszínű témaválasztás is bizonyítja, hogy mindenki másképp látja a világot. Beszédében felidézte a fotózás történetének legfontosabb állomásait, kezdve az 1827-es esztendőtől, amikor elkészült az első fotográfia (háztetőket ábrázolt). Ma már szinte felfoghatatlan, hogy akkor még nyolc órára volt szükség az exponáláshoz. Összehasonlításképp: napjainkban egy korszerű készülékkel az exponálás a másodperc egy nyolcezred része alatt történik meg.

A fejlődés gyors ütemben zajlott. Alig tíz esztendő elteltével megjelentek az első olyan képek, amelyek már embert is ábrázoltak, 1861-ben elkészült az első színes fénykép, 1887-től pedig már elkezdték használni a celluloid filmeket. Napjainkban a digitális fotózásé a főszerep.

A tárlat megnyitóját megelőzte egy rövid emlékműsor, melyet a békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola diákjai állítottak össze a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére.

Bszta, fotókiálíltás, Tél-Fény fotókiállítás, Békésszentandrás

A kiállításon az alábbi alkotók fotói láthatók: Bődi Mária, Kepenyes Tamás, Bontovics Máté, Rónyai Gabriella, Rónyainé Gyurcsik Ildikó, Erdei Zoltán, Dr. Paljak János, Fazekas Ferenc, Nagy Erika, Kondacs György, Bakos Attiláné – Lóránt Mária, Révész Júlia. Rajtuk kívül a Körös Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói is készítettek egy fotósorozatot közös budapesti kirándulásukról.

Bszta, fotókiálíltás, Tél-Fény fotókiállítás, Békésszentandrás
Egy a sok fotó közül: Révész Júlia túrázó motorosokat örökített meg.