A résztvevőket Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte.

Elmondta, az előző féléves adatok alapján Békés megye országosan a legnagyobb számú támogatott pályázattal –megközelítőleg fél milliárd forint támogatási összeggel – az első helyre került a támogatott munkáltatói darabszám tekintetében. Hozzátette, megyénkben 229 új munkahely jöhet létre 427 fő meglévő munkahely megőrzése mellett.

 

Munkáltatói fórum - dr. rákóczi attila/kormányhivatal, Dr. Rákóczi Attila, Szarvas, 20180123
Dr. Rákóczi Attila beszél

 

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a kormányhivatal kiemelt feladatként tekint a megye foglalkoztatási mutatóinak javítására. Ennek mentén az elmúlt héten megalakult szakképzési munkacsoport megalakulásával a kormányhivatal egy olyan platformot kívánt létrehozni, amely megkönnyíti a munkáltatók és a hivatal közötti szakmai konzultációkat, segítve ezzel a munkaerőpiaci elvárások pontosabb felmérését.

A kormányhivatal nagy hangsúlyt fektet továbbá arra, hogy minél többen tudjanak élni a pályázati lehetőségekkel, ezért a hivatal honlapján található kiírások mellett a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály kijelölt munkatársainál is lehetőség van érdeklődni a pályázati feltételekről.

A fórumon a vállalkozások számára kiírt pályázat részleteiről Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője és dr. Juhász Marianna főosztályvezető-helyettes tájékoztatta a résztvevőket.

 

Munkáltatói fórum - kormányhivatal, kormányhivatal, Szarvas, 20180123

 

A pályázat célja a kkv-szektor fejlesztésén túl a helyi gazdaságok megerősítése, a területi különbségek csökkentése és a hátrányos térségek felzárkóztatása. A vissza nem térítendő támogatás segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják.

A munkahelyteremtő támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a pályázók kiegészítő támogatásként kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként további 500 ezer forint, illetve amennyiben az elmúlt 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott álláskereső személy felvételét vállalják a pályázók, új munkahelyenként további 800 ezer forint támogatást kaphatnak.

Amennyiben a beruházás a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kjbr.), valamint a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ktbr.) alapján kedvezményezett járásban vagy kedvezményezett településen valósul meg, új munkahelyenként további 400 ezer Ft adható. A pályázatot 2018. február 9-ig lehet benyújtani.

További részletek és a teljes pályázati dokumentáció az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/ujabb-5-milliard-forintbol-fejleszthetnek-a-kkv-k

(Békés Megyei Kormányhivatal)