Füzesgyarmat turizmus, Füzesgyarmat, Tourinform Körös-Sárrét, Füzesgyarmat, 20180129
Mónika munkában
A Sárrét – és ezt nem csupán a lokálpatriotizmus mondatja velem -, számos turisztikai érdekességgel és látványossággal rendelkezik, olyanokkal is, amelyek akár országos, sőt, európai szinten is különlegességnek, egyedinek számítanak, mégis azt mondhatjuk, hogy a turizmus jelentős része a térségben Füzesgyarmaton koncentrálódik. Ez a számok tükrében azt jelenti, hogy vendégforgalom 72,5 %-a, míg a vendégéjszakák 77,6 %-a Füzesgyarmaton realizálódik. Az adat ugyan néhány évvel korábbi, de az arányokat jól szemlélteti.

Annak ellenére, hogy mind Békés megye, mind a sárréti térség határ menti terület, a turizmus jelentős számban belföldi, a térségbe látogatók több mint 90 százaléka belföldről érkezik. Külföldről javarészt Lengyelországból, Olaszországból, Németországból és természetesen a szomszédos Romániából érkeznek.

Tőkésné Gali Mónikával, a helyi Tourinform iroda vezetőjével beszélgettem arról, hogyan próbálnak a térségbe illetve Füzesgyarmatra minél több látogatót vonzani. Beszélgetésünk alatt Mónika éppen, a foglalkozásához jól illően – éppen egy túrán volt, a Mount Blanc csúcsát hódították meg, de szerencsére éppen egy olyan időszakban hívtam, amikor lehetőség nyílt néhány mondat beszélgetésre.

Füzesgyarmat turizmus, Tourinform Körös-Sárrét, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20180129
Kerékpááral is be lehet járni a környéket
Az általa elmondottakból kiderült, hogy talán éppen azért, mert nagyon kis százalékban vannak jelen a külföldi turisták, így az idei évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy külföldön, elsősorban a szomszédos erdélyi területeken jobban megismerjék térségünk, így Füzesgyarmat értékeit is.

Természetesen jelen lesznek  a hazai kiállításokon, vásárokon is programfüzeteikkel, kiadványaikkal, mint például a tavasszal megtartandó Debreceni Utazási Vásáron vagy a huszadik alkalommal megrendezendő Utazás Kiállítás és Helyi Termékek Vásárán, Szolnokon, de szeretnék eljuttatni a sárrétiek meghívását az erdélyieknek is, így jelen lesz a helyi Tourinform iroda a Szent György Napokon Sepsiszentgyörgyön, amely egy nemzetközi kiállítás és vásár is egyben, valamint a Kolozsvári Magyar Napokon.

Füzesgyarmat turizmus, Füzesgyarmat, Tourinform Körös-Sárrét, Füzesgyarmat, 20180129
Fontosak a színvonalas marketingkiadványok
A jól irányzott és célzott marketingterv részét képezi egy úgynevezett újságírói Study-tour szervezése erdélyi magyar újságok képviselőinek, amely egyfajta tanulmányutat is magában foglal. A cél, hogy bemutassák a Kastélypark Fürdőt, a Gara Hotelt és szolgáltatásait, Füzesgyarmat és környék turisztikai kínálatát, valamint a fürdő jó hírnevét, ismertségét növeljék azzal, hogy közvetlenül a véleményformálókban, az újságírókban kívánnak nyomot hagyni.

A tervezett meghívottak azok a magyar nyelvű romániai újságok, amelyekben korábban megjelentek fürdő és Gara Hotel hirdetései, így a Szabadság Újság – Erdélyi Közéleti Napilap Kolozsvár, Friss Újság – Szatmár megye, Krónika, Erdélyi Napló – Kolozsvár. De természetesen más orgánumokat is szeretnének megcélozni.

Természetesen az erdélyi nyitás mellett továbbra is szeretnék a helyi embereket és a hazai turistákat is megszólítani, így részt vesznek a hazai rendezvényeken és fesztiválokon, továbbra is szorosan együtt működnek a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, és közös rendezvényeket, programokat szerveznek.

Füzesgyarmat turizmus, Füzesgyarmat, Tourinform Körös-Sárrét, Füzesgyarmat, 20180129
Egy kép a tavalyi gazda- és vállalkozónapról
Egy ilyen volt a nemrég megrendezett Helyi Értékek Konferencia és Kiállítás, amelyről mi is beszámoltunk, valamint ilyen lesz a hétvégén Füzesgyarmaton megrendezendő  vidékfejlesztési konferenciával egybekötött VII. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, amelynek lebonyolításában Füzesgyarmat Város Önkormányzata és más szervezők mellett a helyi Tourinform iroda is részt vesz.

A rendezvény színvonalát egyébként jelzi, hogy a vidékfejlesztési konferencián többek között olyan személyiségek is részt vesznek előadóként, mint Dr. Rákossy Balázs, az Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumból, a Miniszterelnökségtől Dr. Mezey Dávid, agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős államtitkár, valamint Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke.

Szükség is van ilyen színvonalas rendezvényekre, hogy hírét vigyék Füzesgyarmatnak, a Sárrétnek, és hogy új perspektívát, új lehetőségeket nyithassanak az itt működő vállalkozásoknak és az itt élő embereknek, hiszen a turizmus fejlesztése mellett ez is egy fontos elérendő cél.