Tege Antal (43), a Békéscsabai Jókai Színház művésze mégis az „aranyi úton” indult el, s immár huszonkét éve él a színház, a színjátszás megunhatatlan világában.

Tege Antal, tege antal
Tege Antal

- Mikor dőlt el, hogy a színész leszel, ha nagy leszel?

- Negyedikes koromban, akkor, amikor a nagykőrösi Arany János Általános Iskola negyedik osztályában Langer Ilonka tanító néni rám osztotta a Csalóka Péter című mese főszerepét. Ezt biztosan tudom, azóta vonzódom a versekhez, az irodalomhoz, az előadáshoz, akkor eldőlt a sorsom – Tege Antal (43), a Jókai Színház színésze, rendezője, „játékmestere” pontosan emlékezik a sorsmeghatározó élményre.

- Azt mondod, hogy innen már egyenes út vezetett a színházhoz?

- Igen. A gimnáziumban azért választottam a reáltagozatot, mert ott tanított Tatai tanár úr. Én hozzá akartam kerülni, mert tudtam, hogy kiváló magyar tanár, és segíti a versek, a balladák, a színjátszás iránt érdeklődő gyerekeket. Bár ebben a reáltagozatban biztosan benne volt az is, hogy a családom szinte minden ágán orvosok vesznek, vettek körül és én magam is állatorvosnak készültem.

- Ma legfeljebb csak eljátszathatsz egy állatorvost. Ilyen környezetben miért nem az sikerült?

- Két oka volt. Egyrészt az irodalom szeretete, másrészt a kémia számomra megtanulhatatlannak, ezért érdektelen tantárgynak bizonyult. E nélkül pedig nincs állatorvosi pálya.

- Tehát ami elkezdődött tízévesen, már tudatosan folytatódott a gimnáziumban. Ha színész akartál lenni, hogy kerültél Békéscsabára?

- Mert nem vettek fel a Színművészeti Egyetemre, nem jutott hely a Nemzeti Színház stúdiójában, Békéscsabán pedig 1992-ben már egy éve működött a Színitanház elődje.

Tege Antal, tege antal
Tege Antal Sylvester János szerepében A szellemúrnő (Ábránfy Katalin) című darabban, partnere Kovács Edit

- Akkor a második évfolyamban, a legelsők között végeztél?

- Nem, az első évfolyamban végeztem. Mégpedig azért, mert a legelső évfolyamból történt lemorzsolódások után, akik megmaradtak, velünk együtt végeztek. Úgyhogy én a Színitanház első évfolyamának egyik végzőse vagyok, osztályfőnököm Gergely László volt.

- Végzés után azonnal szerződést ajánlottak?

- Igen, és ennek már huszonkét éve, hogy Konter László igazgató úr Kara Tündét és engem színészként alkalmazott. De például ugyanebben az osztályban végzett Zalai Mihály, Békés Megye Közgyűlésének az elnöke is.

- Most már hosszú évek óta nincs olyan évad a színházba, hogy ne lenne műsoron általad rendezett darab. Vannak színészek, akik alkalmanként lejönnek a színpadról és beülnek a rendezői székbe. Nálad hogyan, miért alakult így?

- Engem a színházon belül többféle szakma is érdekel. Nem csak a színészet, a rendezés is, a színház mindennapi életének a megszervezésében is részt veszek. A kelléktár a rendezőasszisztensek, ügyelők, súgók munkájának a koordinálása is az én feladatom.  Rendezek, tanítok a Színitanházban és a Károli Gáspár Református Egyetemen is mint óraadó tanár, segítek  a művészeti munka megszervezésében. Jelenleg tanítóképző főiskolára is járok.

Tege Antal, tege antal
Tege Antal a rendező. Készül a Micimackó című előadás. A trónon Gulyás Attila

- Tanítóként mikor végzel? Mit tanítasz az egyetemen?

- Utolsó évfolyamra járok. Egyrészt azért tanulok, hogy jobb tanár lehessek. Másrészt szükségem van a diplomára (testnevelésszakos általános tanító lesz – a szerző), mert végső célom elvégezni a színháztudomány szakot, oda pedig csak meglévő diplomával lehet jelentkezni.

- Mióta tanítasz a Színitanházba?

- Tizennégy év óta vannak osztályaim. Kezdetben Gáspár Tibor segítője voltam. Nekem nagyon sokat jelentett színészi fejlődésemben is a vele való közös munka.  Sokat tanultam tőle. Azóta már nekem vannak osztályaim, idén is végez egy. Az egyetemen szociokulturális animációt, dráma és élménypedagógiát tanítok.

- Hogyan osztod be az idődet? Jut mindenre?

- Igen, jut mindenre idő.  A titkárságon foglalkozom a próbabeosztásokkal, kezelem a szakmai munka hátterét, napi problémáit, 10-től 14 óráig próbálok. Vagy színészként, vagy rendezőként. Utána óráim vannak a Színitanházban, este hét órától pedig előadások vannak.

Tege Antal, tege antal
A Sonkamenüett című monodrámában

- Nem mennek egymás rovására ezek a feladatok?

- Bízom benne, hogy nem, mert könnyedén tudok titkársági dolgozóból színész, színészből rendező, rendezőből tanárrá válni. Nálam addig tart egy feladat, amíg vége nem lesz. Utána szinte azonnal képes vagyok valami teljesen más dologra koncentrálni.

- Edit és Marlene volt az első darab, amit megrendeztél. Most a Micimackó próbáit vezeted (bemutató 2018. február 14-én – a szerző). Hogyan választod ki a darabokat, illetve hogyan kerülnek ezek be a színház repertoárjába?

- Vagy nekem tetszik meg valamiért, vagy felkérnek rá. Tény, hogy eddigi rendezéseimnél mindig én választottam ki a darabot és egyeztettem a színház vezetésével. A választásnak egyébként számtalan szempontja lehet. Van úgy, hogy találkozom egy darabbal és már meg is van a szereposztás, már látom, hogy melyik szerepet, ki fogja eljátszani. Aztán van olyan is, hogy a kollégákhoz keresek darabot. Tücsi (Kara Tünde – a szerző) például felkért saját maga életéről szóló monodrámájának, a Karkithemia megrendezésére.

- A színész Tege Antal hogyan formálja szerepeit?

-  Színészként csak és kizárólag a szerep megformálása érdekel. Szereptanulás közben nyitott vagyok, kíváncsi vagyok a kollégákra, a rendezőre, de csak a szerep megélése érdekel. Ilyenkor teljesen elfelejtem, hogy rendezek is.

Tege Antal, tege antal
Tipptopp párizsi gavallér Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című darabban

- Ilyen élettempó mellett van idő a hobbira? Egyáltalán mit szeretsz csinálni szabadidődben?

- Szabadidőmben első a család.  Ők biztosítják számomra a szeretetet, nyugalmat. Nélkülük nem működnék.  Szerencse, hogy Nagykőrösön végzem a főiskolát, mert így anyukámmal és nővéremmel is többet találkozhatok. Rengeteget segítenek, hálás vagyok nekik. Hobbim a  horgászat, melyet még Kunszentmártonban nagyapám szeretetett meg velem, utána pedig apósommal éltem meg ennek a csodálatos hobbinak a szépségeit. Elsősorban a Sebes-Kőrösre járok. Gyűjtöm a könyveket. Az olcsó könyvtár sorozat (puha fedelű, tenyérnyi méretű zsebkönyv – a szerző) közel 670 darabból áll. Nekem 480 darab megvan. Remélem, hogy össze tudom gyűjteni mindet. Imádom a régi autókat. Ha végére érek a tanulmányaimnak, ki szeretném tanulni a karosszérialakatos szakmát is, hogy tudjam majd felújítani, ha lesznek régi autóim…

Tege Antal, tege antal
A Balkán Kobra címszerepében

Arany János születésének 2017-ben ünnepeltük kétszázadik évfordulóját. Az egész országot megmozgató ünnepségsorozatból Nagykőrös városa egy hangoskönyv elkészítésével emlékezett meg. A CD-n Arany-balladák, versek és a hozzájuk írt zene hallható. A CD megjelenését a város önkormányzata finanszírozta. A szöveg felmondására Varga Izabella színművésznőt és Tege Antalt kérték fel. A különleges hangoskönyv bemutatójára Pécset került sor, a Magyar Kultúra Napján, január 22-én. A teltházas előadáson élőben adták elő a CD anyagát. A bemutatót tíz helyszínből álló országos turné követi, látható tehát a nagy költő örökre társául szegődött. Van, amikor középpontban van, mint például napjainkban, vagy amikor Toldit rendezett a színházban, és van, amikor háttérbe vonul, de életének minden pillanatában jelen van. Hiába, van abban valami elrendeltetésszerű vonás, ha egy színész óvódában, általános iskolában és középiskolában is Arany Jánosról elnevezett intézményekben tölti életének első tizennyolc esztendőjének legnagyobb részét…

Tege Antal szereti Békéscsabát, szereti a Jókai Színházat és itt képzeli el hosszú távon is az életét. Felesége Kiss Kata rendezőasszisztens, egyébként minden általa rendezett darabnak a jelmeztervezője.