Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
Nem kell venni, menjen Gyarmatra
„Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” – hangzik Pepin szájából újra és újra Jirí Menzel kultikus filmjében, a Sörgyári capriccióban. Nos, nem is kell azt a mosómedvét megvásárolni, csupán el kell menni a gyarmati vadasparkba, ahol több más különleges állatfajjal együtt találkozhatnak mosómedvével is.

Én megtettem ezt azzal a céllal, hogy megtudjam, hogyan telelnek át a farmon és vadasparkban, de a számításomat szerencsére keresztülhúzta a ragyogó napsütés, amelynek köszönhetően az állatok javarésze előmerészkedett, és békésen sütkérezett a nagyjából 10 ezer négyzetméteres területen.

Ahogy megérkeztem, a tulajdonos, Csák Árpád már a kapuban várt, majd elkezdte az idegenvezetést. Az első udvaron a díszmadarak fogadtak minket, ki kalickában, ki szabadon. A pávák például ott sétálgattak mellettünk semmitől sem zavartatva. Ezután következett az ormányos medve és a már emlegetett mosómedve, majd egy méretes vaddisznó kan dagonyázott a csűdig érő sárban.

Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
Ezek a bambik valóban szelídek
Az őzek érdeklődve jöttek a kerítéshez, miközben a libák, a melyek egykor Rómát is megvédték, hangosan káráltak az idegen betolakodó látványára.

- Az emuknál külsőre nem lehet tudni, vagy nagyon nehéz megállapítani, hogy melyik a hím vagy a nőstény – mondja a gazda a futómadarak kifutójánál -, csak a viselkedésükről lehet megállapítani. A nőstény dobol, a fiú meg röfög. Mumu itt született, tavaly kelt ki a tojásból, és most már párzási időszakban van. Szerencsére párt is találtunk hozzá.

- Mióta működik ez a park? – kérdeztem, miközben a lovakhoz közeledtünk.

- 2000 óta folyamatosan bővül a park és az állatállomány is. Volt, hogy 97 állatfaj is volt a parkunkban, most is közel annyi van. Eleinte mindent önerőből csináltunk. Két éve működünk alapítványi formában, így már pályázni is tudunk, és igyekszünk is. Szükség is van rá, mert nyereségről vagy haszonról itt nem beszélhetünk, inkább csak egy költséges hobbinak tekinthető, mondhatni szerelemből csinálja az ember.

- Mennyi látogatót vonz a park?

Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
A dámszarvasok is békésen napoznak
- Nagyjából kétezer fő szokott ellátogatni ide évente, magánszemélyek, csoportok. Leginkább a gyerekek szeretnek ide járni. bennük még nincs kialakulva a félelemérzet, és bátran odamennek az állatokhoz, és nagyon imádják az állatsimogatót. Legtöbbször a szülőkben, a felnőtt kísérőkben kell feloldani a gátlást, de amikor látják a gyerekek örömét, ők is úgy távoznak innen, hogy érdemes volt eljönni. Persze volt már itt nyolcvan éves bácsi is, hogy életében szeretne legalább egyszer lovagolni, és itt megvolt rá a lehetősége. Van egy hússzor negyvenes szabályos lovas pályánk, ahol alkalom van erre. A lányom, Réka már elvégezte a ménesgazda szakot, és most végzi az I. fokozatú lovas edző szakot, ami azt jelenti, hogy ő nem csupán edző lehet, hanem versenyeztethet is. A megyében talán ha öten vannak ilyen végzettséggel. Jönnek is tanítványok. Rékának most is 15-20 tanítványa van.

- Az állatsimogatáson, a lovagláson és a különleges állatok megtekintésén túl mit tudnak még kínálni a látogatóknak?

Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
Mumu és társa apárzási időszakban
- Szervezünk napközis táborokat gyerekeknek, ahol naponta kétszer lovagolnak, megismerkedhetnek a fejéssel, az állatok gondozásával és sok minden mással is. Nyaranta általában három tábort szervezünk. Vannak nyílt napjaink is, amit az önkormányzat támogat. Ilyenkor ingyenes a látogatás, a lovagoltatás, külön program a homokkép készítés és más dolgok is vannak. Remélem, hogy az idén is tudunk ilyeneket szervezni.

- Honnan jönnek a látogatók?

- Szeghalomról, Vésztőről, Bucsáról rendszeresen jönnek iskolás csoportok, de magánszemélyek is, de voltak már itt Kínából, Hollandiából, Németországból és sok más helyről is. A Hotel Gara vendégei rendszeresen kilátogatnak ide. Van egy biciklis orvos csoportunk is, akik, amikor erre tekernek, szólnak, és kérnek egy jó ebédet is. Mi főzünk nekik valami finomat, megebédelnek, körbenéznek, eltöltik az időt, kipihenik magukat, majd tekernek tovább Debrecen felé. Volt már egy olyan számítógépes csoportunk is, akik kimondottan szamaragolni akarnak.

- Milyen tervek vannak a jövőre?

- Először is kissé átrendezzük a területet. Azt szeretnénk, hogy az állatok ritkábban, de nagyobb területen legyenek. Ehhez 300 méter új kerítést építünk, és 150 méternyit újítunk fel. Talán így még élvezetesebb lesz a park a látogatóknak és az állatoknak is. Persze az állatok egy része itt sétálgat közöttünk, talán ebben is mások és állatközelibbek vagyunk, mint az állatkertek.

Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
Lám a láma várt Árpádra
Végszóra egy csüngőhasú sertés kocogott el mellettünk könnyed eleganciával.

- Új állatfajok?

- Lámáink már vannak, de gondolkodunk tevékben is, és zebra is a tervek között van?

- Oroszlán, tigris? Vagy az túl drága?

- Nem drágák. Olcsóbb megvásárolni egy oroszlánkölyköt, mint egy vaddisznót, de ahhoz egyrészről külön szabályok vannak és engedélyek kellenek, ráadásul – felnevet – ha megnőnek, fel kéne velük etetni az összes többi jószágot, hogy folyamatosan jóllakottak legyenek. De a viccet félretéve borzasztó nehéz a fenntartásuk. Így is költséges mulatságról van szó. Jelen állapotunkban is 250 mázsa abrakot, 80-100 bála szénát és 60-70 bála szalmát használunk el, illetve etetünk fel a jószágokkal, és itt a nagy körbálákról beszélek.

Füzesgyarmat vadaspark, Füzesgyarmat, Állatfarm és vadaspark, Füzesgyarmat, 20180130
Mit tegyen a medve, ha ormányos?
- Mikor lehet jönni a látogatóknak?

- Normál üzemmódban tavasztól őszig vagyunk nyitva, de előzetes bejelentkezésre máskor is beengedjük a vendégeket. Most is jön egy csoport Gyuláról. A táborokat a nyári időszakra szervezzük, de a munka mindennapos, hiszen az állatokat gondozni, etetni kell.

Miután körbejártuk a területet, és kellemesen elbeszélgettünk Árpáddal a tavaszias napsütésben a sütkérező állatokat szemlélve, kellemes érzéssel távoztam a vadasparkból. Az élet csodája és sokfélesége, az állatok közelsége bizony jó hatással van az emberre.

Aki hasonló élményben szeretne részesülni, látogasson el Füzesgyarmaton a Klapka utca 41. szám alatt működő állatfarmra és vadasparkba. Hogy el ne tévedjenek, Biharnagybajom felé haladva, az út jobb oldalán figyeljék a villanykarón lévő gólyafészket, na, ott kell megállni, de ezt a rendszeres vendégeknek nem is kell mondani.