Megint történik itt valami,

utalt köszöntőjében dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a tavaly átadott békési kormányablakra, majd megjegyezte, most pedig a közigazgatás megújulásának a folyománya zajlik – azaz NAV-ablak nyílik a kormányablakban.

Azt követően felsorolta a kormány elmúlt (közigazgatással kapcsolatos) négy évét: '14. a változás, '15. a megújulás, hiszen a szakigazgatási szervek akkor integrálódtak, '16. a paradigmaváltás és '17. az egyenszilárdság éve, amikor megszilárdultak a hatáskörök, feladatmegosztások, amelyeket a kormány célként tűzött ki maga elé.

 

Nav-ablak átadás: dankó béla, dr. kovács tamás, dr. takács árpád, dr. kállai-csarnai judit és izsó gábor, nav-ablak, Békés, 20180131
Dankó Béla (b), dr. Kovács Tamás, dr. Takács Árpád, dr. Kállai-Csarnai Judit
és Izsó Gábor (galéria)

 

Ma, folytatta, egy másik ünnepségen úgy fogalmaztam, hogy a kormányhivatal átlépte a saját árnyékát. Ugyanis a közvélemény a hivatalok korábbi munkáját eddig úgy aposztrofálta, hogy engedélyező, ellenőrző, olykor büntető hatóság, ami szükséges rossz. Azt hiszem, hogy ma már a kormányhivatal és a járási hivatal inkább a szükséges jó. Hol van már az öncélú, zárt rendszerben működő, bürokratikus hatóság?, tette fel a kérdést.

Nav-ablak átadás: dankó béla, nav-ablak, Békés, 20180131
Dankó Béla (galéria)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon az úton indult el,

fogalmazott dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója, amilyenen a kormányablakok már évek óta haladnak: szolgáltató jellegű, és az ügyfeleket a segítő és támogató jellegű működés a cél. Nálunk azonban van egy nagyon komoly követelmény, mégpedig a költségvetési bevételek biztosítása. Egy olyan egyensúlyt kell megteremtenünk, ahol a költségvetési bevételek biztosítása mellett szolgáltatóként is tudunk működni.

Hozzátette, nagyon sok szkeptikusa volt ennek az átalakításnak, a számok azonban most már magukért beszélnek: országos szinten a 2017-es év 609 milliárd forintos plusz bevételt jelentet az előzőhöz képest. Azonfelül az adókedvezmények növelésével, a büntetések számának csökkentésével is sikerült növelni a bevételt. A családi adókedvezmények, és különböző mentességek kapcsán,

860 milliárd forint maradt a családoknál, vállalkozásoknál.

Továbbá elmondta, a békési járásban közel 37 ezren laknak, és nagyon fontos, hogy a kormányablakon belül elintézhetik az adóügyeiket, nem kell egy-egy tanácsért, információért Békéscsabára beutazni.

Ahogy korábban elhangzott, mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő, valóban nagyon fontos változás volt, hogy a magyar kormány elhatározta: szeretne egy szolgáltató államot létrehozni.

Ennek az eredményét itt is megtapasztalhatják a polgárok: most már mintegy 80 NAV-os ügykört is el tudnak intézni, amiért eddig esetleg utazniuk kellett. Ez a változás mindenképp újra pozitív irányba tereli azt a szolgáltatást.

 

Nav-ablak átadás: dr. kovács tamás és karancsi katalin, nav-ablak, Békés, 20180131
Dr. Kovács Tamás és Karancsi Katalin (galéria)

 

Azt követően a felszólalók jelképesen sorszámot húztak, majd dr. Kovács Tamás egy ajándékcsomaggal köszöntötte Karancsi Katalint, azaz az első hivatalos ügyfelet.

 

A rendezvényen továbbá részt vett dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Izsó Gábor Békés polgármestere, valamint dr. Kállai-Csarnai Judit, a Békési Járási Hivatal vezetője.