Idén januárban megkezdődött a teljes felújítás, meséli Matyi István, amely várhatóan 2019 nyarán fejeződik be. S mivel az 1700 négyzetméteres pavilon egy csodálatosan felépített épület, így az alapjellege (minták, díszítések) megmarad, ellenben egy komplett felújításon esik át. A munkálatok felülről lefelé zajlanak.

 

Tarhosi Zenepavilon, zenepavilon, Tarhos, 20180131
A Zenepavilon (még több kép)

 

Ha belépünk az intézménybe, a földszinti előtérben és az első emeleten a tervek szerint állófogadások, bálok, esküvők lesznek. Ugyancsak az első emeleten a tér egy kávézóval bővül.

A következő szinten

a folyosó kövezetén stílszerűen, egy zongora klaviatúrájának a mintáján fognak lépkedni a muzsikusok; a folyosóról pedig a hő- és hangszigetelt gyakorlószobák ajtajai nyílnak.

 

Tarhosi Zenepavilon - Matyi István, a Gemma Bt. ügyvezetője, zenepavilon, Tarhos, 20180131
Matyi István és a galéria

 

És ami a jövő, mondja Matyi István, azaz a következő ütemtervben, a tetőtérben tíz színvonalas lakószobát és

öt tanári lakást alakítunk ki.

Azt szeretnénk, folytatja, ahogy Gulyás György idejében, a zenepavilon folyamatosan üzemelne, de ahhoz egy erős kultúrpolitikai háttérre van szükségünk; ha ez nem sikerül, csak nyári funkciókat látna el az intézmény.

 

Tarhosi Zenepavilon - gyakorlószobák, zenepavilon, Tarhos, 20180131
Készülnek a gyakorlószobák (galéria)

 

***

A zenepavilontól néhány száz méterre van egy teljesen felszerelt asztalos műhely, ahol a beruházáshoz szükséges valamennyi nyílászárót és bútort saját alkalmazottakkal tudnak legyártani. A Zenepavilon épületén ma is tarhosi munkaerő dolgozik. A műhely szomszédságában húzódik meg a raktár, amely valaha gyakorlóteremként funkcionált.

És ez nemcsak anekdota:

valaha, a kisújszállási Csukás István és a kunágotai származású Szokolay Sándor itt tanultak, de kevés volt a próbaterem. És ezt nehezményezték is. Mire azt az ukázt kapták, hogy fiúk, ott van a tégla, a malter...

 

Tarhos - kastélypark, raktár, tarhos, Tarhos, 20180131
Az épület falazatát Csukás István és Szokolay Sándor húzta fel

 

Majd ez a két nagyszerű ember felhúzta az új gyakorlóterem falait.