A Ron Levy vezette kísérlet során, melyről a Stanford Egyetem oldala adott hírt, egy két immunstimuláló hatóanyagból álló gyógyszert fecskendeztek be közvetlenül a tumorba.

Ezekkel - egy CpG nevű DNS-szakasszal és egy antitesttel - egyfelől stimulálták a dendritikus sejteket, melyek segítségével beindították a rák elleni ellentámadást (a dendritikus sejtek elkülönítik és elszállítják az antigéneket, azaz a betegséget okozó fehérjéket a limfomid, vagyis nyirokszervekbe), és aktiválták a T-sejteket. A T-limfociták immunsejtek, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői.

A terápia ráadásul úgy végződött sikeresen, hogy még az áttétek is megszűntek a limfómában és mellrákban szenvedő egerekben, egyébként pedig kifejezetten kis mennyiségű hatóanyag váltotta ki a megfelelő immunreakciót, mely ilyen célzott módon nem terheli le a teljes szervezetet.

A következő lépés az lesz, hogy az eljárást limfómás, azaz nyirokrákos embereken is tesztelik. A kísérleteket vezető tudós bizakodóan nyilatkozott a folytatásról, szerinte az eljárás emberek esetében is hatákony lehet.

Forrás: hvg.hu