Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Dr. Rákosi Balázs államtitkár
A 2018. február 2-án megtartott konferencia egy üzemlátogatással kezdődött, amely során az érdeklődők a minőségi raklapgyártással foglalkozó Golden Pallet Kft. telephelyére látogathattak ki, ahol bepillantást nyerhettek a raklapgyártás folyamatába, és az üzem mindennapi életébe.

Ezek után a Hotel Gara Szitás Erzsébet termében folytatódott a program a konferenciával, amelyet házigazdaként Bere Károly polgármester és a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében érkezett Dr. Rákóczi Attila köszöntője nyitott meg.

Az első előadást Dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tartotta, akitől megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen trendek és irányvonalak mentén szándékszik a kormányzat a gazdaságot fejleszteni és a vállalkozásokat támogatni. Az államtitkár a jelenlegi kormányzatot a „gazdasági fordulat” és a „béremelkedés” kormányának nevezte, és ezt számadatokkal is igyekezett alátámasztani. Eredményként mutatta fel, hogy jelenleg 3,8 % a munkanélküliség, amely tulajdonképpen tekinthető teljes foglalkoztatásnak is, illetve több mint 700 ezer több munkavállaló dolgozik most, mint a korábbi időszakban. Ezzel párhuzamosan emelkedtek a bérek, és csökkentek a járulékok. Mindezeknek – elmondása szerint – a gazdaság megerősödése ágyazott meg. Ezekre az alapokra támaszkodik a kormányzat fejlesztéspolitikája, amelynek kiemelt célcsoportja a KKV-ék (kis- és középvállalkozások) támogatása és helyzetbehozása. Ehhez nyújthatnak segítséget az uniós források, a TOP és GINOP programok, a maguk 4.500 illetve 12 ezer milliárd forintos kereteikkel. Példaként Füzesgyarmatot hozta fel, amely település a TOP Békés megyét érintő 58 milliárd forintos keretéből 820 millió forintos, míg a GINOP keretből mintegy 673 millió forintos támogatást tudott elnyerni, amely jóval nagyobb, mint a korábbi időszakokban.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Az EMVA képviseletében Nagy Attila főosztályvezető
A második előadó Nagy Attila, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) főosztályvezetője volt, aki az agrárvállalkozások számára nyújtott tájékoztatást. Mondhatjuk, hogy első kézből juthattak a gazdák információkhoz, mivel a főosztályvezető az, aki Brüsszelben tárgyal Magyarország és a magyar gazdák érdekeiben, így ténylegesen első kézből és naprakészen ismeri a lehetőségeket. Az unió közös agrárpolitikájáról (KAP) elmondta, hogy folyamatosan egyszerűsödik, habár ezt a gazdák nem mindig érzékelik, de a jelenleg már elért eredmények mellett a további egyszerűsítések is célként fogalmazódnak meg a további tárgyalások során. Jelenleg 71 pályázati kiírásban mintegy 1300 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a gazdálkodóknak a legkülönbözőbb területeken. Itt a kifizetések még nem mindenhol történtek meg, mivel hosszabb távú, sokszor ötéves projektek megvalósításáról van szó. A tárgyalások során felmerült az unióban, hogy a migrációt is lehetne támogatni a KAP keretéből, de ezt Magyarország több országgal együtt nem támogatta.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Zalai Mihály a TOP-ról és INTERREG-ről
Harmadik előadóként Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke lépett a közönség elé, aki a TOP és INTERREG projektek végrehajtásának aktuális kérdéseiről beszélt a jelenlévőknek. A megye feladatainál az említett projektek tekintetében a többek között döntés előkészítést, a projektmenedzsmentet, az indikátorvállalást, az ITP-ék kialakítását, a projektek nyomon követését, és egyfajta összekötő szerepet jelölt meg a kormányzat és a megye, illetve a kormányzat és projekteket megvalósító önkormányzatok között. Megtudhattuk az elnök úrtól, hogy a TOP keretekből a szeghalmi járás mintegy 5 milliárd forintban részesült, ami Füzesgyarmat tekintetében 1,121 milliárd forintot jelentett, de még van egy 300 millió forintos pályázat a város tekintetében, amely jelenleg elbírálás alatt van, és jó eséllyel elnyerhető, hiszen a döntéselőkészítő bizottság (DEB) már pozitívan bírálta el.

A kávészünet után egy munkáltatói fórumra került sor a Margaréta Családos Egyesület és Füzesgyarmat Város Önkormányzatának közös projektje kapcsán, amely elsősorban a nők foglalkoztatásának kérdéskörét célozta meg. Egyfajta alcímként elmondhattuk volna, hogy a mindennapokat női szemmel, avagy a nők helyzetét a családban és a munkahelyeken. Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
A nők a társadalom alappillérei
Megtudhattuk, hogy a projekt megvalósításának keretében egy nőközpontot hoznak létre Füzesgyarmaton, amelyik egyike lesz annak a négynek, amit a megyében létesítenek. Ezek a központok, így a gyarmati is számtalan szolgáltatást nyújtanak mind a foglalkoztatásban részt venni kívánó nőknek, mind a munkáltatóknak az egymásra találásban és a különböző, nagyrészt atipikus foglalkoztatási modellek kidolgozásban, ahol a gyermeket nevelő nők akár otthoni munkavállalással, akár részmunkaidős foglalkoztatással, akár más módokon munkához, keresethez juthatnak, és amely megfelel a munkáltatók igényeinek is.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Egy sikeres női vállalkozó, Szabó Lászlóné
A téma egyfajta folytatásaként egy sikeres női vállalkozó, Szabó Lászlóné tartott előadást a családi vállalkozásukról, a SZEBENDUÓ Kft-ről, amely Füzesgyarmat legnagyobb eladóterű és legnagyobb forgalmú kereskedelmi egységét, a Földi Csemegét is működteti, és jelenleg a SPAR partnereként várja a vásárlókat a város központjában. Az előadásból képek felmutatásával megtudhattuk, hogy mi történt a vállalkozással, a vállalkozásban az 1990-es indulás óta. Az előadás megtartásába a férj, Szabó László is besegített, jól mutatva azt, hogy egy családi vállalkozás csak akkor lehet valóban sikeres, ha az a partnerek jó együttműködésén, jelen esetben a férj és a feleség közös munkáján alapszik.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
A házigazda is bemutatta a települése terveit
Ezek után a város két legnagyobb foglalkoztatója, a MOL Nyrt. és a KUKA ROBOTICS Kft. képviselője tartott előadást. A MOL képviseletében jelenlévő Dr. Novák Csabától megtudhattuk, hogy a jelenleg Füzesgyarmaton 13 ezer tonna kőolajat és mintegy 45 ezer köbméter földgázt kitermelő cég egy megújuló energiafelhasználást, jelen esetben napenergia felhasználást célzó beruházásba kezdett Füzesgyarmaton, amelyről jövőre, a VIII. Gazda- és Vállalkozónapokon már remélhetőleg megvalósult beruházásként beszélhet.

A KUKA céget (Keller Und Knappich Augsburg) a helyi születésű vezető, Szabó Lajos mutatta be. Cégbemutatójából megtudhattuk, hogy a KUKA Békés megye második legnagyobb foglalkoztatója a LINAMAR után, és a cég foglalkoztatottjainak nagy részét, 1200 főt Füzesgyarmaton foglalkoztat. Azt is megtudhattuk, hogy a cég hosszú távra tervez a településen, és fejlesztésekben is gondolkodik, mint a hogy a jelenlétük alatt is számtalan tekintetben fejlődtek már.

A záró előadást a házigazda, Bere Károly polgármester tartotta meg, amelyből megtudhattuk a település fejlesztésének jövőbeni terveit, az elnyert pályázatokat, és mindazt, ami Füzesgyarmat közeljövőben várható beruházásai tekintetében várható a belterületi utak fejlesztésétől, a csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztésén át a leszakadó települések felzárkóztatásáig vagy a tanuszoda átadásáig.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Az idei egyik díjazott a Hati Cukrászat
A konferencia záró eseményeként – immáron hagyományosan – az Év Vállalkozója-díjak átadására került sor, amelyet Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bere Károly polgármester adtak át az érintetteknek. Idén a település ikonikus vállalkozása, a Hati Cukrászat nevében a családi vállalkozást működtető Tóth Lajos és felesége, Tóth Lajosné vehette át az egyik díjat, míg a másik díjat szintén egy házaspár, Szabó László és Szabó Lászlóné Erzsike a SZEBENDUÓ Kft. képviseletében kapta meg. Mindkét vállalkozás érdemes volt a díjra, és megérdemelten vehették át a kitüntetést. Erzsikééknek azért örülök különösen – már ha megengednek egy személyes megjegyzést – mert Laci és Erzsike oszlopos és alapító tagjai a Sárréti Hökkentők társulatának is, amelyben van szerencsém nekem is néha szerepet kapni.

A konferencia hivatalos programja után egy kis műsort követően jöhetett a finom vacsora és a kötetlen beszélgetés, ahol résztvevők, helyi vállalkozók, gazdák, foglalkoztatottak más formában is egymásra találhattak, és akár a jövőre nézve is terveket szőhettek.

Füzesgyarmat Gazda- és Vállalkozónap, Füzesgyarmat, Gazda- és Vállalkozónapok, Füzesgyarmat, 20180204
Egy konferencia akkor lehet sikeres, ha van közönsége, márpedig Gyarmaton megvolt