– Én az egész életemet a sakkra tettem fel – mondja, amikor leülünk beszélgetni a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda könyvtárában. Közben a szomszéd teremben már rakják fel a bábukat a sakktáblákra, Bici néni ugyanis nemsokára tizennégy táblán játszik majd szimultánt az iskola diákjaival. Megigazítja frizuráját és összerendezi elegáns kék kosztümjét. Gyorsan elintéz még egy hívást a mobilján, majd mosolyogva visszaréved a múltba.

Sinka Brigitta, Sinka Brigitta sakkszimultánja, Szarvas
Sinka Brigitta számos rangos kitüntetés birtokosa: megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, a Békés Megyei Príma Díjat és a Békésszentandrás Díszpolgára címet. Fotó: Lipták Judit

Gondolatban ismét a békésszentandrási tanyán jár, ahol édesapja segítségével ismerkedett az első sakklépésekkel. Aztán ugrik egyet az időben, s máris a szentandrási „Paraszt” kocsma a helyszín, ahol egy körzeti sakkversenyen ötven férfi mellett ő volt az egyetlen női versenyző. Tizenhét éves lányként a kor szabályainak megfelelően csakis „gardedam” kíséretében. S mivel a dobogón végzett, az akkori szarvasi újság következő száma címlapon tette közhírré, hogy „a földmunkás kislány ámulatba ejtette a közönséget”.

Sinka Brigitta sakkszimultánja, Sinka Brigitta sakkszimultánja, Szarvas
Szimultán Szarvason.
Sinka Brigitta ekkor, azaz tizenhét évesen határozta el, hogy ő bizony soha nem megy férjhez, életében csakis a sakk kaphat főszerepet. Budapestre költözött, ahol hosszú évtizedekig a MÉH vállalatnál dolgozott, s persze rengeteget sakkozott. Karrierje szépen ívelt felfelé: 1947-ben a második legjobb eredménnyel tagja lett az amszterdami sakkolimpiára utazó magyar válogatottnak. A sors azonban közbeszólt: valaki, vagy valakik úgy döntöttek, nem adnak neki útlevelet, mert félő, hogy disszidálna. Ő azonban nem adta fel könnyen: keresztülverekedte magát a bürokratákon, s néhány nap késéssel, egyedül kiutazott a válogatott után. Mire odaért, már javában zajlottak a mérkőzések, így nem engedték asztalhoz ülni. Vigasztalásul azonban szerveztek neki egy hattáblás szimultánt. No, itt kezdődött a szimultán iránti szerelem…

Aztán a következő alkalommal is bekerült az olimpiai válogatottba, de megint nem volt szerencséje. Az NDK-s játékosokat ugyanis nem engedték versenyezni, ezért a magyar vezetők úgy döntöttek, szolidaritásból a mi csapatunk sem vesz részt a nemzetközi megmérettetésen. A csalódások után egyre inkább a szimultán felé fordult, célul tűzte ki, hogy népszerűsítse a sakkozást.

Sinka Brigitta köszöntése, vitéz sinka brigitta, Békésszentandrás
Sinka Brigittát 90. születésnapján Bagi Erika, Békésszentandrás anyakönyvvezetője, Fabó István, a település alpolgármestere és Dr. Strassburger Gyöngyi jegyző is köszöntötte. Fotó: Benedek Erika

Bici néni január 28-án betöltötte a 90. életévét, de ebből húszat simán letagadhatna. Nem teszi, mert büszkén vallja, hogy a sakkozást még ebben az életkorban is lehet élvezni. S ő valóban így van ezzel. Járja az országot és játssza a szimultánokat. Volt olyan (Gödöllőn), hogy egyszerre 103 táblán is játszott. A legtöbbször azonban szülőfalujában vagy annak környékén – Szarvason, Gyomaendrődön, Kondoroson – szerveznek neki szimultánokat.

A múlt héten immár sokadszor mérkőzött meg a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda sakkszakkörének ifjú tehetségeivel. Két napon át egyszerre tizennégy sakktáblán, összesen 130 partit játszott. Talán mondani sem kell, hogy ezek döntő többségét megnyerte. A mostani mérkőzésekkel együtt eddig 14 856 szimultánt játszott, az áhított cél, a 15 ezres határ tehát már a küszöbön áll. A világrekordot azonban már így is régóta ő tartja. Igaz, a Guiness-rekordot hivatalosan még nem hirdették ki, de a pecsét és az aláírás már rajta van az oklevélen.

Sinka Brigitta sakkszimultánja, Sinka Brigitta sakkszimultánja, Szarvas
A benkás diákok számára nagy örömet jelentett az, hogy Sinka Brigittával játszhattak sakkszimultánt.

Amíg a partik zajlottak, Huszti Erikával, az intézményben működő iskolai és óvodai sakkszakkörök vezetőjével beszélgettünk. Mint megtudtuk, az óvodások „Gondolkodó” és az Huszti Erika, Huszti Erika, Szarvas
Huszti Erika
iskolások „Feketén a hófehér” szakkörében összesen 70 gyermek hódol a sakkozásnak.

A fő cél az, hogy a gyerekek játékos formában sajátítsák el a sakk alapjait. Szeptemberben egy nemzetközi versenyen is részt vettek, a körzeti diákolimpiáról pedig mind a kilenc résztvevő éremmel tért haza.

– Tavaly szeptemberben kaptam egy felkérést Udvarhelyi Attilától, a Polgár Judit Sakk Alapítvány kuratóriumának elnökétől, hogy legyek tagja a Sakkpalota program PTT-nek. Bekapcsolódtunk a programba, s tervek szerint a következő tanévtől az egyik osztályunk „sakkpalotás” lesz – mesélte Huszti Erika. Hozzátette: örömmel vesz részt ebben a csapatmunkában, s büszke arra, hogy az elmúlt évek során az iskola diákjai összesen 753 szimultán mérkőzést játszottak Sinka Brigittával.

*