Kovács János László, Bélmegyer
Kovács János
Mostanában pedig egymást érik a személyét ért támadások, holott messze még a 2019. évi önkormányzati választás. Amire csak annyit jegyzett meg: „Nézze, nekem nincs időm ilyesmire – én öt ember helyett dolgozom, a sötétben bujkáló patkányok helyett is!” Azt nem árulta el péntek (február 2.) kora délután Kovács János László polgármester, hogy min szorgoskodott, mindenesetre ígérete ellenére nem várt meg a hivatalában; úgy kellett visszahívnia munkatársainak az épületbe. A községházával szemben lévő Erzsike vegyesbolt előtt álló helybéliekkel szóba elegyedve azt máris megtapasztalhattam, hogy finoman szólva túlságosan nem népszerű a településen, egymás után hajtogatták: „Ne szólj szám, nem fáj fejem!” Majd egy idősebb férfi jókorát köpött a községháza felé, s közben a nyakához mutatott. Egyedül az általános iskola előtt megállított fiatalasszony fogalmazott úgy, hogy jót is, rosszat is csinál a polgármester, aki választási szórólapján többek között azt is megígérte: „Az elkövetkező négy évben mintegy 100 millió forintot kívánok saját jövedelmemből a település javára fordítani olyan beruházások, fejlesztések megvalósításával, amelyek jelentős munkahelyet teremtenek a faluban. (…) Mindent megteszek annak érdekében, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat minél hamarabb kiépüljön a falu lakosainak, vállalkozóinak összefogásával, úgy, hogy az ne jelentsen teljesíthetetlen terhet a falu lakosai részére. (…) Polgármesterként mindent elkövetek annak érdekében, hogy a Bélmegyer–Mezőberény, Bélmegyer–Békés és Bélmegyer–Fáspuszta közötti közutakat mielőbb teljes körűen felújítsák.
Egyébként pontosan egy éve annak, hogy kiderült, Mészáros Lőrinc, Felcsút fideszes polgármestere (civilben víz- és gázszerelő) Békés megyében is bevásárolt, hiszen megvette a Murátó Mezőgazdasági Zrt.-t, amelynek a leányvállalata a több ezer hektár termőfölddel rendelkező Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. (Murony). Nem a legjobb termőföldekkel bír a megye ezen, közepes és gyenge adottságú térsége, viszont a kommunista rendszerben az elvtársak között is nagy népszerűségnekKözségháza, Bélmegyer
Távolban egy községháza
örvendett bélmegyeri vadászkastély, a 13 hektár birtokkal körülvett 17 szobás Kárász-kúria is Mészáros Lőrinc tulajdonába került. Decemberben jött rá, hogy a környékbeli utak tragikus állapota miatt nehezen tudja megközelíteni a vadászkastélyát, mire helikopterrel látogatott el a felújított, étteremmel és wellness-részleggel felszerelt kúriára.
Barabás József januárban azt fejtegette (Bélmegyer közéleti fóruma, Facebook), hogy a környező falvakban intézmények, utak újulnak meg, megoldódik a szennyvízkérdés, miközben Bélmegyer csak hanyatlik, a bélmegyeri kötődésű Kelemen Gábor pedig blogjában már 2015-ben azt panaszolta: „A falu ügyét egy mondatban jellemezhetem a polgármesterváltás óta. Nem történt semmi változás. (…) Néhány dolog beindult, mint például a járdák, csatornaátereszek rendbetétele a falu területén.  De még mindig nincs fogorvosunk, ha valaki beteg akar lenni, menjen az orvosi rendelő várótermébe, ott ugyanis érthetetlen okokból nincs fűtés. Az iskola felső tagozatának visszakerüléséről szó sincs, a Bélmegyer–Békés és Bélmegyer–Mezőberény közötti utak, illetve az idegenforgalom szempontjából fontos, Fáspusztára vezető út ÉLETVESZÉLYES/ÉLETVESZÉLYESEK, kerékpárútnak híre hamva sincs, mint ahogy focicsapatunknak sem (ez legyen a legkevesebb gondunk?). A temetőben még mindig a kútból kell a vizet vödörrel felhúzni, a falu közepét több elhanyagolt épület csúfítja, zebrát csak Afrikában látunk, nem a falu forgalmasabb gyalogátkelőinél. Szennyvízcsatorna kiépítéséről vagy annak a közeli-távoli tervéről nem tudunk, faluújság vagy falutévé sincs, de a falu honlapjáról sem tudhat meg semmi aktuális dolgot, terveket (netán az önkormányzati képviselő-testületi ülések dokumentumait) a lakosság, mert nincs rajta semmi a kötelező alapadatokon kívül.
Nagy idők tanúja Perecz Sándor nyugdíjas agrármérnök, az egykori Új Barázda Mezőgazdasági Nyár utca
Kommentár nélkül...
Termelőszövetkezet elnöke (1970–1989), így hát érdemes odafigyelni a véleményére.
- Annak idején, a téeszidőkben nagyon jól futott Bélmegyer szekere, meg is tettünk érte mindent. A rendszerváltozás után Kovács János László a kárpótlási jegyek révén jó sok földet szerzett meg magának, majd négy évvel ezelőtt bevette a fejébe, hogy polgármester lesz. Legutóbb rengetegen, több mint hatszázan vettek részt a polgármester-választáson, az ezzel-azzal, burgonyával, kukoricával stb. megfogott nyugdíjasok még az ágyukból is felkeltek, hogy rá szavazhassanak.
- Az imént jártam nála, de nem válaszolt a kérdéseimre. Ellenben dologtalan, munkakerülő embereknek minősítette a tevékenységét kritizáló helybélieket.
- Így fogalmazott?
- Így. Még fotózni sem engedte magát.
- Az elődje sem csinált sokat, de legalább megtakarított 9 millió forintot. Ami azóta el lett költve. Ha jól tudom, az elmúlt négy évben a kistelepülésekre kiírt 83 pályázaton indulhatott volna Bélmegyer, ám csak egyet nyújtott be.
- Csak tett valami jót Bélmegyerért a polgármester!
- Egyet igen. Amikor esett a hó, akkor a saját háza előtt elseperte a havat.

Perecz Sándor, Bélmegyer
Perecz Sándor, az egykori Új Barázda Mgtsz elnöke: "Amikor esett a hó, akkor a saját háza előtt elseperte a havat."

Kovács János László polgármesternek - kérésére - e-mailben küldtük meg a kérdéseinket, s azt ígérte, hogy bokros teendői közepette majd válaszol rájuk. Időpontot nem mondott...