Riasztóként értékelte kutatási eredményeit a Kaliforniai Egyetem pszichológus-agykutatója, Kyle Ratner, aki kutatása során arra jutott, hogy a fájdalomcsillapítók a pszichénkre is hatnak. Ratner és társai a közelmúltban megjelent, szabadpolcos fájdalomcsillapítók, a hazánkban is elterjedt paracetamol és ibuprofén hatásait vizsgáló kutatásokat elemzett.

Kiderült, hogy a gyógyszerek pszichikai hatásában van eltérés a férfiak és a nők között. Míg a nők esetében a fájdalomcsillapító a lelki fájdalmat is enyhítette - a begyógyszerezett alanyok kevésbé érzékenyen reagáltak normál esetben lelki fájdalmat okozó jelenségekre, például arra, ha kizárva érzik magukat egy társaságból. A férfiakra épp ellentétesen hatott, ők érzékenyebbé váltak az ilyen helyzetekre.

Más kutatások szerint a fájdalomcsillapítók általában véve is csökkentik az empátiát. Egy kísérletben a paracetamolt fogyasztó alanyokat kevésbé zaklatta fel, ha mások testi-lelki szenvedéséről olvastak, mint a kontrollcsoport tagjait.

A fájdalomcsillapítók az érzelmek mellett a gondolkodásra is hatással vannak. A kísérletekben a begyógyszerezett alanyok rosszabbul teljesítettek feladatmegoldásban. De ami ennél is furcsább, hogy vagyontárgyaikat is alulértékelték - a kísérletben kisebb összeget kértek vagyontárgyaikért a kontrollcsoport tagjainál - írja az UPI.

Forrás: faktor.hu