A fordítva a beírt PIN kód legendája egyáltalán nem új. Olyannyira nem, hogy 2013-ban is foglalkoztunk már a témával, amikor még nem csak Facebookon, hanem e-mailben és iWiW-en is körbejárta a magyar internetet. A szöveg:

"Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla. Kérlek, add tovább!"

Hiába terjed évek óta, hiába jönnek ki időnként a cáfolatok, még mindig vannak olyan jóindulatú emberek, akik megosztják – de még mindig nem igaz.

Pedig akár igaz is lehetne. Szintén évekkel ezelőtt idézte fel az Urban Legends, hogy egy Joseph Zinger nevű chicagói üzletember ugyan 1998-ban, SafetyPIN név alatt levédetett egy ilyen rendszert, éveken át tartó ajánlgatása ellenére azonban a bankok nem kértek a rendszerből.

Forrás: hvg.hu