Először két éve vetődött fel, mesélte Gyáni János, hogy a Magyar Judo Szövetség számára csináljunk egy igazi, vidéki gasztronómiai napot. A sikertől felbuzdulva, most újráztunk egyet. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy két komoly támogatónk: Isztin Ferenc és Kovács László jóvoltából a mai napra kaptunk három disznót.

A nem csak buli az élet,

hiszen országos szinten nagyon szépen muzsikál a klub, felvetésemre elmondta: a 167 magyar egyesületből, tavaly a 23. helyen végzett a BM Kano SE; azonfelül a diák B és C ranglistán pedig az elsők lettek – miközben egy kvázi zsebkendőnyi területen faragják ezeket az eredményeket.

 

Judo gasztronómiai nap, judo, Békéscsaba, 20180210
Akárhogy is fáj, itt mindenki csillag (galéria)

 

Közben megérkezett Ungvári Miklós, olimpiai második helyzett, aki elmondta, hogy azért nem láthatjuk, hallhatunk mostanság róla, mert egy korábbi vállsérülését októberben muszáj volt megműtetni, amit sajnos a versenyről-versenyre való készülések miatt nem pihenhetett ki. S ha minden igaz, egy jó fél éves pauzát követően tatamira állhat az áprilisi Tel-Aviv-i Eb-n. (Közben Juhász Gyöngyike felszolgálótól valami bitang, csabeni erőset kér a vérre.)

 

Judo gasztronómiai nap: ungvári miklós, judo, Békéscsaba, 20180210
Ungi és Gyöngyi (galéria)

 

Ezúttal a látványvágás protokolláris része az volt, amikor a vendégek levágták a hízó körmét; elsőként, mondhatni mérnöki pontossággal Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere nyisszantotta le az állat bal mellső körmét.

Nagyon jó gondolat

ez a hagyományőrző nap, mondta Hanó Miklós, mert egyrészt összekovácsolja a gyerekeket, szülőket, a szakosztályt; másrészt a vendégeink megismerkedhetnek a hazai ízekkel is. Annak pedig örülök, hogy (Herczeg) Tamásban is föllángolt a régi hagyomány.

 

Judo gasztronómiai nap: dr. tóth lászló és hanó miklós, judo, Békéscsaba, 20180210
A kép előterében: dr. Tóth László, a MJSZ elnöke és Hanó Miklós (galéria)

 

A pusztaföldvári származású Herczeg Tamás (ő a Fidesz 1. számú körzet országgyűlési képviselő-jelöltje) mindehhez hozzáfűzte, amíg '80-as évek elejéig Földváron lakott, minden évben besegített a disznóvágásba.


***


Azt követően dr. Tóth Lászlót, a szövetség elnökét kérdeztem.

A 2012-es olimpia nagyon szépen sikerült, a '16-os kevésbé, ezért gondolom, a tavaly itthon megrendezett vb-től sokan, sokat vártak.
A budapesti világbajnokság egy olyan mérföldkő volt, hogy beláttuk, az a fajta a felkészülési módszer, amely a londoni olimpián komoly magyar sikereket hozott, már kevés. Azonfelül a 2020-as tokiói olimpiára a világ nagyon fel fog készülni.

Ráadásul Japán a judo őshazája.
S mivel ez a legfontosabb olimpiai sportjuk, így minden támogatást megkapnak: például 125 ember analizálja a világ judósait.

 

Judo gasztronómiai nap: gyáni és növényi norbert, judo, Békéscsaba, 20180210
Gyáni János és Növényi Norbert

 

Ez a 125 fej csak ezzel a foglalkozik?
Csak. Ezzel mi nem tudunk versenyezni. Illetve pont ebből tanulva, sikerült megszerezni Mitsutoshi Nanjo nagymestert a szövetség főtanácsadójának, aki korábban négy éven keresztül készítette fel Rióra a női japán judo-válogatottat.

Úgy öt-hat éve ugyanazok az arcok képviselik a hazai csapatot, miközben épp a vb-n láthattunk egy-két nagyon ügyes beugrót is.
Ha úgy vesszük, Ungvári Miki vagy 20 éve dominálja a súlycsoportját. De a többiek sem, adnak sok esélyt a mögöttük levőknek... De most van egy olyan 15-16 éves korosztályunk, akik a világon a legjobbak.

 

Judo gasztronómiai nap: csapat2, judo, Békéscsaba, 20180210
Csapat csak egy van a:

 

Tokióra beérhetnek?
Pont ez a nagy problémánk, hogy ők még nem biztos, de '22-re már igen. És nagyon jó hír: megegyezés született, hogy 2022-ben újból a magyar főváros adhat otthont egy felnőtt világbajnokságnak.

S a japán módszer által nem tudunk mást ígérni a gyerekeknek, mint könnyet, vért és verítéket, hogy 2024-es ötkarikásra beérjenek. És nagyon remélem, hogy Kovács Antal nem sokáig marad egyedüli olimpiai bajnok.

 

Judo gasztronómiai nap: csapat, judo, Békéscsaba, 20180210
BM Kano SE!