A sárkányhajózás meglehetősen fiatal sport Magyarországon, története csupán bő két évtizedre nyúlik vissza. Az első klubok 1997-ben alakultak (Győrben), majd rögtön a következő évben létrejött a Magyar Sárkányhajó Szövetség is, amely napjainkban tizenöt egyesületet tömörít. Ezek egyike a szarvasi Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület, amely a Szent Klára Gyógyfürdővel közösen rendezte meg (immár harmadik alkalommal) a medencés bajnokságot.

Sárkányhajó verseny, Sárkányhajó verseny Szarvason, Szarvas
A csapatok egy hajóban, de egymással szemben lapátoltak. Fotó: Lipták Judit

A medencés sárkányhajózás a körülményekből adódóan sok mindenben különbözik a nyíltvízi változattól. De mi is az a sárkányhajó? Egy 12,5 méter hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít. A benne ülő maximum 20 főnyi legénység a dobos által adott ütemre, a kormányos irányításával lapátol annak érdekében, hogy elsőként érjenek célba. Ez van a nyílt vízen. A téli, medencés bajnokságokon azonban kicsit más a helyzet: a futamokon mindig két csapat tagjai (6-6 fő) ülnek egy hajóban, egymással szemben, ellentétes irányba evezve. A futamot az a csapat nyeri, amelyiknek sikerül legalább 2,5 méter távolságra eltolnia a hajót. (Leegyszerűsítve talán a kötélhúzáshoz hasonlíthatnánk.)

Sárkányhajó verseny, Sárkányhajó verseny Szarvason, Szarvas
Kemény csaták zajlottak. Fotó: Bak Zsolt

Tegnap Szarvason 63 csapat több mint 300 versenyzője szállt vízre a különböző kategóriákban. A Körös Dragon SE tagjai is alaposan kivették részüket a csatákból.

Nyerges Miklós, Nyerges Miklós, Szarvas
Nyerges Miklós, a Körös Dragon SE elnöke
– Egyesületünk három évvel ezelőtt alakult, s jelenleg 25 ifjúsági és 60 felnőtt tagunk van. Heti öt alkalommal tartunk edzést – nyáron a Körösön, télen pedig az uszodában, a konditeremben, vagy egyszerűen csak felvesszük a futócipőt. Nemcsak a szarvasiakat, hanem a Körösök mentén élő más települések sportolni vágyó lakosait is várjuk sorainkba, 14-től 40 éves korig – mondta Nyerges Miklós, a Körös Dragon SE elnöke. Hozzátette: az idei magyar sárkányhajó bajnokságon a szarvasi csapat bizonyult a legeredményesebbnek, ők nyerték a legtöbb érmet. Nemzetközi megmérettetéseken is sikerrel szerepeltek már: 2016-ban Rómában, a nemzetek közötti Európa-bajnokságon arany, ezüst és bronzérmet is szereztek, 2017-ben pedig Franciaországban, a Klub Legénység Világbajnokságon két arany- és egy bronzéremmel, valamint két ötödik helyezéssel gazdagodtak. Már javában készülnek az idei világbajnokságra is, melyet ezúttal Szegeden rendeznek meg, több mint ötezer versenyző részvételével.

Sárkányhajó verseny, Sárkányhajó verseny Szarvason, Szarvas
Egy szusszanásnyi szünetben lencsevégre kaptuk a Körös Dragon SE versenyzőinek egy részét. Fotó: Lipták Judit

A szombati versenyen a „Minden ami Szarvas” (közösségi összefogás a tehetséges fiatalokért, a sikeres vállalkozásokért, a minőségi rendezvényekért, a fejlődő turizmusért, Szarvasért) is hajóba szállt, az Anchor-ral (szarvasi ékszermárka) közös csapatot állítottak. A tavalyi évhez hasonlóan most is felajánlottak egy díjat, melyet ezúttal a Körös Dragon Junior csapata vehetett át. Mint megtudtuk, a „Minden ami Szarvas” idén teljes mellszélességgel támogatja a Szent István Egyetem Tessedik Campusa által immár hetedik alkalommal megrendezendő „SZIE Regattát” (sárkányhajó verseny, 2018. június 22-24. között). Úgy vélik ugyanis, hogy ez a rendezvény nagyban hozzájárulhat Szarvas hírnevének és turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Sárkányhajó verseny, Sárkányhajó verseny Szarvason, Szarvas
A "Minden ami Szarvas" csapatának tagjai is megmutatták izmaikat. Fotó: Bak Zsolt

Ahogyan az esti eredményhirdetésen kiderült, a házigazda Körös Dragon SE versenyzői derekasan helytálltak: a hét kategóriából ötben ők végeztek az élen.

 

A 3. SZARVASI MEDENCÉS SÁRKÁNYHAJÓ BAJNOKSÁG

EREDMÉNYEI

KÖZÉPISKOLÁS OPEN:

1.Körös Dragon Junior + MASZ DÍJ

2. VAJDÁS SÁRKÁNYOK

3. SZEGEDI VIZISPORT EGYESÜLET

PROFI VEGYES:

1.KÖRÖS DRAGON A + ANCHOR DÍJ

2.SZEGED

3.HÍRÖS KECSEMÉT

4.DUNAI SÁRKÁNYOK / VÁC

PROFI OPEN:

1.KÖRÖS DRAGON A

2.DUNAI SÁRKÁNYOK VÁC

3.DRAGON AQUA /Sz.fehérvár

4. BÉKÉSI SÁRKÁNYOK

PROFI NŐI:

1.KÖRÖS DRAGON

2. DUNAI SÁRKÁNYOK VÁC

3. HIDRAGÉN / Szeged

4. AQUA SPORT PROMOTION / GÖD

5. FEKETE GYÖNGY / Budapest

SZABADIDŐS OPEN

1.TÚRI SÁRKÁNYOK

2. DENSO / Sz.Fehérvár

3.HÍRÖS KECSKEMÉT

4.KAS /Gyomaendrőd

SZABADIDŐS VEGYES

1.KÖRÖS DRAGON JUNIOR

2.DENSO / Sz.FEHÉRVÁR

3.SZEGEDI VIZISPORT EGYESÜLET

4.VAJDÁS SÁRKÁNYOK

5.MASZ

SZABADIDŐS NŐI

1.TŰZSÁRKÁNYOK / Mezőtúr

2.MKB VÍZTÖRŐ SÁRKÁNYOK

3. KÖRÖS DRAGON