Bár a 4. Magyar Filmhét vasárnap véget ért, még nem tudjuk, mely filmek és alkotók örülhetnek a díjaknak. 5 kategóriában 131 film versenyzett és a nézők további 19 versenyen kívüli alkotást is láthattak a filmes seregszemlén. Andy Vajna kormánybiztos láthatóan az amerikai filmakadémia rednszeréhez közelíti a magyar filmdíjakét, azaz nálunk is az Oscar-díjak kiosztására hajaz ezentúl a Magyar Filmdíj. Idén már lesz kis magyar Oscar-gála is.

A Magyar Filmakadémia vasárnap este hozta nyilvánosságra a tagok titkos szavazásának végeredményét, azaz, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg.

Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a  Kincsem és az - Oscarérét is versenyben lévő - Testről és lélekről küzd a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért.

A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában az  Egy nő fogságban,  az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között.

Az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az  Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója - 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adnak majd ki díjakat.

A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről.

Forrás: hvg.hu