Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
A polgármester és a képviselő adták át a díjat
Immáron hagyomány Füzesgyarmaton, hogy a február elején megtartott Gazda- és Vállalkozónapokon jutalmazzák azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat – jelesül évente kettőt -, akik a sokat tesznek a közösség előre viteléért, és hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Az egyik díjazott az idén a Szebenduó Kft. volt, amelyet a közösség és a lakosság által jól ismert házaspár, Szabó László és felesége, Erzsike működtet. A díjat Bere Károly polgármestertől és Dr. Kovács József országgyűlési képviselőtől vehették át a rendezvényen.

Itt kérek elnézést a tegező formáért, de nagyon régóta ismerjük egymást a házaspárral, akik számos civil szervezetbeli és közösségi tevékenységük mellett annak az amatőr színjátszó körnek is a tagjai, amelyben jómagam is ott vagyok, így talán az lenne a mesterkélt és természetellenes, ha nem ebben a formában beszélgetnénk egymással.

- Beszéljünk egy kicsit a kezdetekről. Hol indult a vállalkozás?

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
A 90 éves Földi mama Erzsikével
- Az anyai nagymamámat, Földi mamát mindenképpen meg kell említeni – kezd bele a férj -, az ő szellemi és fizikális örökségéből tudtuk az első lépéseket megtenni. Ő foglalkozott kereskedelemmel, de az államosítások idején az árukészletét, mondhatjuk úgy, hogy kisöpörték, de a semmiből sikerült talpra állnia. Abban az időben egyedül maradt öt gyermekkel, és azt is hozzá kell tenni, hogy 13 éves gyermekkora óta fél tüdővel élt, mégis nagy akarattal és kitartással a semmiből talpra tudott állni, és megteremtette annak lehetőségét, hogy elindulhassunk.

- Mivel indultatok?

- Németi Laliék akkoriban úgy döntöttek, hogy visszaadják a kisboltjukat, és mi úgy döntöttünk, hogy átvesszük tőlük. Így egy kész helyzetbe csöppentünk, hiszen annak a boltnak megvolt a vásárlóköre, a múltja, de már akkor láttuk, hogy előre kell lépni, ha fenn akarunk maradni. Felajánlottak számunkra egy bérleményt, amin szintén látszott, hogy bővíteni kell, és meg is teremtődött a lehetőség, érdekes módon egy a településen elterjedt pletykának köszönhetően. Az ingatlanban működő varroda olasz tulajdonosa ugyanis akkor fejezte be a tevékenységét, és mi mindenhonnan azt hallottuk vissza, hogy azt mi fogjuk kivenni, hogy bővítsük a boltunkat. Akkor úgy gondoltuk, hogy ha mindenki erről beszél, akkor az azt jelzi, hogy igény van rá, és valóra váltottuk azt, amit a lakosság már előre tudni vélt. A pletykából 2006-ban alig fél év alatt valóság lett, így a két helyiségből lett egy, és ezzel már egy nagyobb alapterületen és nagyobb választékkal tudtuk fogadni a gyarmati vásárlókat.

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
A Földi Csemege egy korábbi állapotában
- De nem ekkor találkoztunk először a hellyel – szólt közbe Erzsike. – Annak idején ez az épület vendéglőként üzemelt, és nekünk 1986-ban ott volt a lakodalmunk. Úgyhogy más emlékek is kötnek minket ehhez a helyhez. Persze a vendéglátó hely nem sokkal a házasságkötésünk után bezárt, de szép emlékként megmaradt a szívünkben.

- Aztán ott működtettük a Texas diszkót – veszi vissza a szót Laci -, de aztán az is abbamaradt, így elmondhatom, hogy háromszor is találkoztam életünk során az ingatlannal, és mindháromszor más-más funkcióban.

- Miért maradt akkor a kereskedelem?

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
A kezdő csapat
- A kiskereskedelem az, amivel a legtöbbet találkoznak az emberek. Persze ennek megvannak az előnyei és hátrányai is. Itt minden nap megméretteti magát az ember, hiszen akár több száz vagy ezer ember véleményével is találkozunk nap mint nap. A vásárlók pedig csak akkor jönnek, ha elégedettek a szolgáltatással.

- És elégedettek?

- Úgy látom, hogy igen. Persze ezért tenni kellett. Minden évben tudtunk valamit bővíteni, fejleszteni mind a szolgáltatások minőségében, a választék szélesítésében, sőt, az alapterület növelése tekintetében is előre tudtunk haladni. Mára elmondhatjuk, hogy a mi vagyunk a legnagyobb alapterületen működő kereskedelmi egység Füzesgyarmaton.

- Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

- Szemlélet és hozzáállás kérdése. Én úgy gondolom – mondja Laci -, hogy az ember életében megvannak a lehetőségek, és csak rajtunk múlik, hogy elmegyünk-e mellette, vagy megragadjuk. Ha megvan az ötlet, akkor sok munkával és kellő akarattal létre lehet hozni valamit, ami a környezetünk és ezen keresztül a saját hasznunkra is válhat.

- Azért anyagi eszközök is kellenek hozzá.

- Persze, de véleményem szerint a pénz csupán technikai eszköz. Ha nincs hozzá ember, akkor csak tárgy, semmi. Ha viszont van hozzá ember, akkor kevésből is nagy dolgokat is véghez lehet vinni. Az évek során végrehajtott változtatások, fejlesztések sem elsősorban az anyagi haszonszerzést szolgálták, hanem az, hogy a lakosságot színvonalasabban és szélesebb választékkal szolgálhassuk ki, és hogy hosszabb távú perspektívát teremthessünk a közösségnek és magunknak is.

- Hány embert foglalkoztattok jelenleg?

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
Mikuláskor csemegével szolgál a Csemege
- Onnan kell elindulni – veszi át a szót Erzsike -, hogy két fővel indultunk, és jelenleg már 28 főt tudunk munkával és keresettel ellátni. Persze ebben nem csupán a Földi Csemege van benne, hanem az asztalosipari tevékenység, a dohánybolt, az iskolabüfé is, és Bucsán is működtetünk egy kisboltot. Így összesen jön ki ez a létszám. Nagyrészt női munkaerőt foglalkoztatunk, és talán éppen ezért nagyon odafigyelünk, mint ahogy a gazdanapon megtartott előadásomban, előadásunkban is elmondtam, a munkahelyi légkörre. Odafigyelünk egymásra. Minden névnapon, születésnapon megköszöntjük egymást, elmentünk együtt kirándulni például a nyíregyházi állatkertbe, és minden év végén a Hotel Garában tartunk egy záróbulit vacsorával, tánccal, hogy éreztessük egymással, hogy egy közösség tagjai vagyunk.

- Mikuláskor ott a csoki Mikulás, nőnap a virág – mondja Laci is. – Ez kell ahhoz, hogy működni tudjunk.

- Mi volt a legutóbbi nagyobb innováció?

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
Külsőleg és belősleg is megújulva
- Mint ahogy mondtam, mindig igyekeztünk előrelépni választékban, területben, eszközállományban. A tavalyi év azonban egy újabb fordulatot hozott, ugyanis beléptünk a SPAR partneri hálózatba. Mielőtt megkérdeznéd elsősorban azért, hogy előrébb tudjunk lépni a napi szükségletek, a friss áruk kiszolgálása terén. A SPAR talált meg bennünket, ugyanis a szolgáltatásaink között szerepelt kis ajándékdobozok gyártása, amiből a SPAR is rendelt, és amikor megtudták, hogy mindemellett boltot is üzemeltetünk, ajánlatot kaptunk tőlük, hogy részesei lehetünk az általuk kínált franchise-nak. Hosszas gondolkodás után, ugyanis elégedettek voltunk a korábbi partnerünkkel is, végül is belevágtunk, és egy komoly átalakítás után tavaly év végén már új arculattal és a partneri viszonynak köszönhetően szélesebb kínálattal tudtunk a lakosság szolgálatába állni.

- Ne haragudjatok, bárhogy gondolkodom, nem bírtam megfejteni, honnan van a név, a Szebenduó Kft. A duó még megvan, de a Szeben?

- Azon nem csodálkozom – mondja Erzsike, miközben felnevet.

- Ez még a faipari szolgáltatásunkból van – mondja Laci. - Annak a régi e-mail címéből. Sz – mint Szabó, az eben meg az ében, ébenfa szóból van. Hónapokig gondolkodtunk, hogy mi legyen a nevünk, amikor Éva lányunk ránézett az e-mail címre, és mondta, hogy mit agyalunk, ott a név, és még jól is hangzik. Így lettünk Szebenduó Kft.

- Hogyan éltétek meg a díjat?

- Megható és egyben felemelő érzés volt – mondja Erzsike. – Maga a díj is, meg a vele járó számtalan gratuláció.

Szebenduó Kft. az év vállalkozója Füzesgyarmaton, Füzesgyarmat, Szebenduó Kft., Év Vállalkozója, Füzesgyarmat, 20180214
Nagyobb létszámmal az év végi csapatösszetartáson
- Nem is gondoltam volna – veszi át a szót Laci -, hogy ez ilyen jól tud esni az embernek. Nagyon jó érzés, hogy megbecsülik az ember munkáját. Itt szeretném megköszönni a döntéshozóknak, hogy gondoltak ránk, még egyszer mondom, nagyon jól esett, és megtisztelő volt számunkra.

- Mi a következő lépés?

- Továbbra is a fejlesztés, az innováció, élve a SPAR által kínált lehetőségekkel, és ha esélyünk van rá, akkor tovább bővítenénk a bolt alapterületét is, hogy még jobban ki tudjuk szolgálni az igényeket. Ha nem tervezi az ember a jövőt gondolatokban, majd tettekben, akkor bizony elmegy mellette a világ.