A Bajnokok Ligája közvetítések történetében először fordult elő, hogy az egyik mérkőzésen női kommentátor dolgozott. Claudia Neumann ráadásul még csak nem is jelentéktelen meccsel debütált: a nyolcaddöntők egyik legnagyobb rangadóját, a Real Madrid-Paris Saint-Germain találkozót kapta meg.

Nem ez volt az első meccse

A németek közszolgálati televíziója, a ZDF évek óta tudatosan segíti Neumann karrierjét. 2011 óta rendszeresen feltűnik labdarúgó eseményeken, eleinte főleg női focimeccsekről közvetíthetett. Már ez is mérföldkőnek számított a német televíziózásban, de két évvel ezelőtt a férfiak Európa-bajnokságán is bemutatkozott kommentátorként. Az akkori reakciók kísértetiesen hasonlóak voltak a mostanihoz.

A Real-PSG meccs alatt előtörtek a szexista, gyűlölködő kommentek, valamint a zavarba ejtően változatos fenyegető üzenetek közösségi médiában. A kommentek nagy részében nem Neumann szakértelmét firtatták, inkább azt a kérdést boncolgatták, hol a nők helye a labdarúgásban. Az indulatos twitterezők szerint semmiképpen sem a kommentátorállásban.

Az Európa-bajnokságon sem kímélték

Neumann 2016-ban történelmet írt azzal, hogy ő lett az első női kommentátor Németországban, aki élőben közvetíthetett az Európa-bajnokságról. Később – több más sportág mellett – az olimpiai labdarúgó eseményeken is alkalmazták, tavaly pedig a Konföderációs Kupán is bemutatkozott. Az indulatos kommentcunamit elsősorban az Eb-s szerepvállalása váltotta ki ezek közül.

A ZDF közösségi média felületeit valósággal elárasztották a kommentek, melyben elsősorban nem az Olaszország-Svédország mérkőzés közvetítésének színvonalát kifogásolták, hanem a kommentátor személyét. Hogy egészen pontosak legyünk: elsősorban az zavarta a nézők egy részét, hogy a találkozót egy nő közvetítette.

Egyes nézőket Neumann hangja zavarta – ezt végsősoron még elfogadhatjuk kritikaként -, azzal viszont már nehezebb mit kezdeni, amikor az az állítás, hogy a nőknek egyszerűen nincs helye a férfiak labdarúgásában. “A nőknek nem szabadna férfi labdarúgást közvetítenie. Nem passzol hozzá. Idegesítő. Pont.” – írta az egyik Twitter-felhasználó.

A ZDF kitart a kommentátor mellett

A 2016-os közvetítések tanulságai ellenére a ZDF bizalma láthatóan továbbra is töretlen Neumann irányában. Ezt jelzi az is, hogy a mostani BL-meccs előtt a Konföderációs Kupán is szerepet kapott. A csatorna sportrészlegének vezetője, Dieter Gruschwitz azonban elmondta, “sokkolónak” találja ezeket a közösségi médiás reakciókat.

Neumann egyébként korábban azt nyilatkozta, nevetséges, hogy ekkora indulatokat váltott egy egyszerű labdarúgó esemény. Azt is hozzátette: képes elviselni ezeket a kritikákat amennyiben ezzel elősegíti, hogy a női kollégáit jobban elismerjék a labdarúgás közegében.

Forrás: hosszabbitas.hu