A hazai pulykatermelés 40 százalékát adó szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. tehát igencsak nehéz terepen próbálja megőrizni eddigi szerepét a hazai és az európai piacokon. Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy néhány hónap múlva stabilizálódhat a helyzet.

Erdélyi István, Erdélyi István, Szarvas
Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója. Fotó: Such Tamás

– A 2017. január 1-től bevezetett 5 %-os áfa mindenképpen pozitív hatással járt. Tisztult, kifehéredett a terep, a „szürkegazdaságnak” már nem éri meg kockáztatni. Az áfacsökkentés azonban nem tudta kompenzálni a negatív piaci és állategészségügyi hatásokat. Óriási mértékben nőttek a költségek: emelkedtek a takarmányárak és a munkabérek. Ez is az oka annak, hogy a fogyasztói árak a boltokban nem csökkentek olyan mértékben, ahogyan azt a vásárlók elvárták volna – hangsúlyozta Erdélyi István. Hozzátette: a nehézségek ellenére az előző 27 évhez hasonlóan cégük most is nyereséggel zárta az évet.

Gallicoop, Gallicoop, Szarvas
Az elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy mivel a Gallicoop Zrt. termékeinek mintegy 40 százalékát külföldön értékesíti, ezért a külpiaci változások nagyon érzékenyen érintik. A lengyelországi pulykatermelés rendkívüli növekedése túltermelést okoz Európában, ami az árak csökkenéséhez vezetett. A kontinensen ma már Lengyelország a legnagyobb pulykatermelő, megelőzve Németországot és Franciaországot. A csontos húsok tekintetében jelentős felvevőpiacot jelentő Dél-afrikai Köztársaság a madárinfluenza idején bojkottálta az európai termékek bevitelét – ez szintén komoly gond. Reményre adhat okot, hogy néhány héten belül a dél-afrikai szakhatóságok képviselői Magyarországra érkeznek és felülvizsgálják ezt a kérdést. Bízni lehet abban, hogy feloldják a szállítási tilalmakat.

- Szintén aggasztó, hogy az Európai Unió álszent módon ismét komoly vámmentes baromfihús (köztük pulykahús) tételeket kíván biztosítani a MERCUSOR országoknak (Dél-amerikai Közös Piac, melynek tagjai: Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay). Kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen kereskedelmi megállapodásnak milyen piaci hatásai lehetnek – ecsetelte a gondokat a cégvezető.

Gallicoop, Gallicoop, Szarvas

Erdélyi István szerint azonban mégis van esély arra, hogy idővel javul majd a helyzet. A mostani alacsony felvásárlási árak ugyanis minden bizonnyal korrigálni fogják először a napos-telepítéseket, majd bizonyos idő elteltével az előnevelt és a vágópulyka mennyiségeket is. A csökkenő termelés pedig (változatlan piaci kondíciókat feltételezve) emelkedő árakat eredményezhet.Gallicoop, Gallicoop, Szarvas

Addig azonban ki kell tartani, s a Gallicoop Zrt. vezetői a továbblépés lehetőségét a fejlesztésekben látják. Az üzem területén jelenleg is épül egy új csomagolócentrum, amely várhatóan április közepére elkészül. Az 1 milliárd 610 millió forintos fejlesztéshez 50 százalékos támogatást nyújt a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A térség más cégeihez hasonlóan a szarvasi pulykafeldolgozó is munkaerő-gondokkal küzd. A város legnagyobb foglalkoztatójánál jelenleg 1230-an dolgoznak (beleértve a Gallicoop által korábban megvásárolt Alföldhús 130 dolgozóját is), de további 50 emberre lenne szükség. Főként fizikai munkásokból van hiány. A húsdarabolás nem könnyű munka, a régi törzsgárda szakemberei már idősödnek, a fiatalok pedig inkább külföldön keresnek csábítóbb lehetőséget. A Gallicoop Zrt. vezetői a munkaerő-gondok orvoslása érdekében úgy döntöttek, Ukrajnából hoznak be dolgozókat. Március 1-től hatan már munkába is állnak, hamarosan pedig újabb 27 embert vesznek fel.

Gallicoop, Gallicoop, Szarvas
A Gallicoopnál is szükség van új munkaerőre, ötven ember hiányzik a termelésből.