A napokban megtartották az első olvasópróbát, amelyet sajtótájékoztatóval kötöttek egybe. Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott: a társulat számára ünnep ez a nap, amelyen elkezdik a próbákat, a felkészülés időszaka bizonyára nagy harc lesz, de a bemutató ismét igazi ünnepé válik majd. „Ha jól csináljuk, akkor ez az előadás az alkotók és a nézők lelkét egyaránt megérintheti” – mondta Dósa Zsuzsa.

Dósa Zsuzsa, Babák Mihály, Dósa Zsuzsa és Babák Mihály,  Fotó: Valló Zoltán, Szarvas
Dr. Dósa Zsuzsa és Babák Mihály a sajtótájékoztatón. Fotó: Valló Zoltán

A darabot március 22-24. között három alkalommal tűzik műsorra. A már jól ismert színművészek (Nádházy Péter, Timkó János, Dósa Zsuzsa, Erdélyi Tímea, Polák Ferenc, Ragány Misa, Bardon Ivett) mellett két olyan művészt is láthatunk, akik eddig még nem játszottak a Cervinus Teátrum deszkáin: Mészáros Mihályt és Jónás Gabriellát.

S hogy mennyire lehet aktuális napjainkban egy XVIII. századi darab mondanivalója? Erre a kérdésre Varga Viktor így válaszolt:

- A társadalmi mechanizmus rendszere ma is ugyanúgy el tud tiporni szerelmeket, mint valaha. Ma is van kasztrendszer, csak másképp hívjuk. Vannak újgazdagok, nagyvállalkozói kasztok, ahová a kevésbé tehetős rétegek nehezen juthatnak be. Ez a kasztrendszer gúzsba köt és szinte átjárhatatlan még akkor is, ha egy nagyon erős szerelem próbál utat törni rajta.

Varga Viktor rendező, varga viktor, Fotó: Valló Zoltán, Szarvas
Varga Viktor (balról) az első olvasópróbán. Fotó: Valló Zoltán

Varga Viktor több jelentős változtatást is végrehajtott az eredeti művön annak érdekében, hogy az a mai közönség számára könnyebben befogadhatóvá váljon. A darabot egy semleges múltba, egy meseszerű, vizuálisan köztes korba helyezte. Megítélése szerint ugyanis ahhoz, hogy megérintsék a nézőket, szükség van a mesére, nem lehet teljesen a mai korba sem helyezni.

– A műfaját leginkább zenés drámaként határoznám meg. A mondanivalója szerint megmaradt drámának, de helyet kapott benne a humor (a hétköznapi esetlenségek) és természetesen a zene is. Ez teszi lehetővé, hogy a néző könnyebben be tudja fogadni. A cél az, hogy intenzív érzelmeket váltsunk ki. Olyan érzelmeket, amelyeket sajnos a mai világban valamiért nem merünk felvállalni. A tetszésünket legfeljebb egy szmájlival jelezzük a másiknak a közösségi oldalakon. Nem merünk örülni, szeretni, nevetni s főleg sírni. Pedig a lélek felszabadítására gyakran a sírás a legalkalmasabb.

Jónás Gabriella és Mészáros Mihály,  Fotó: Valló Zoltán, Jónás Gabriella és Mészáros Mihály, Szarvas
Akiket eddig még nem láthatott a szarvasi közönség: Jónás Gabriella és Mészáros Mihály. Fotó: Valló Zoltán

Az eredeti darabban egy 14 éves lány szerelmi tragédiája áll a középpontban, akkoriban ugyanis teljesen elfogadott volt ilyen fiatal korban férjhez adni a lányokat. Varga Viktor azonban ezt az alaphelyzetet is a mai korhoz igazította: két 30 év körüli, tapasztalt ember szerelmét jeleníti meg, mivel ma már leginkább ebben az életkorban kötik össze életüket a fiatalok. S van még egy fontos módosítás: Schiller drámájától eltérően a hatalom itt nem kap feloldozást a végén, nem mossák ki a bűneiből.

Arról, hogy a díszletek és a jelmezek miként igazodnak a rendező által elképzelt módosításokhoz, Nagy Szilviát, a darab díszlet- és jelmeztervezőjét kérdeztük. Nagy Szilvia eddigi munkáját dicséri, hogy a közelmúltban ő vehette át a Cervinus Teátrum Nívó-díját.

Nagy Szilvia, Fotó: Valló Zoltán, Nagy Szilvia jelmeztervező, Szarvas
A darab díszlet- és jelmeztervezője: Nagy Szilvia. Fotó: Valló Zoltán

– Kicsit XVIII. századi, kicsit mai jelmezekkel dolgozok. Ha például az anyag mai, akkor ott vannak rajta a XVIII. századra jellemző fodros kézelők, zsabók és más kiegészítők. Alapelv, hogy a jelmez ne a szereplők társadalmi rangját, hanem a lelkét, a belső jellemét mutassa meg. A ruhák tükrözik a karakterek jellemében bekövetkező változásokat is, ez jól tetten érhető például Lady Milford (Dósa Zsuzsa) esetében is – hangsúlyozta Nagy Szilvia.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: tavasszal mindig nehéz új darabot színre vinni, mert a pályázatokat még nem írták ki, így csak az előző évi tartalékokra támaszkodhatnak. Babák Mihály, Szarvas polgármestere elismeréssel szólt a társulat eddigi munkájáról. Mint mondta, nagy szerepük van abban, hogy ebben a városban egy színházszerető, a kultúra iránt érdeklődő közösség kovácsolódott össze.