Irathalmazok, dossziék az asztalokon, a polcokon, sőt még a padlón is – Babák Mihály irodája tipikusan olyan, melyben csak az igazodik el, aki felismeri a káoszban a rendet. Mellesleg: szinte bármelyik település polgármesteréhez látogatunk el, hasonló állapotokat találunk. Ez nem kritika, csupán ténymegállapítás.

Babák Mihály, babák mihály, Szarvas
Babák Mihály azt mondja, ma legalább olyan lelkesedéssel végzi munkáját, mint 20 évvel ezelőtt, amikor először választották polgármesternek. Fotó: Lipták Judit

Az már az első percekben kiderül, hogy a szarvasi városvezető mostanában sem unatkozik. Éppen túl van a vizsgaidőszakon, legyűrte a hetedik félévet a jogi egyetemen. S hogy miért vállalkozik valaki arra, hogy még hetvenévesen is tankönyveket forgasson és vizsgákra készüljön?

– Mindenekelőtt azért, hogy ne butuljak el! – mondja nevetve, amikor leülünk beszélgetni. – Korábban hosszú időn át párhuzamosan voltam országgyűlési képviselő és polgármester is, 2014. óta azonban csak az utóbbi tisztséget töltöm be. Sok időm felszabadult, s ezt szeretném arra felhasználni, hogy frissen tartsam az elmémet. Arról nem is beszélve, hogy az egyetemen szerzett ismereteket jól tudom hasznosítani a városvezetői munkámban. Egyébként nagyon jól érzem magam az iskolapadban, a fiatalok segítőkészek, drukkolnak nekem, és ha éppen nem tudok ott lenni egy-egy előadáson, akkor elküldik a jegyzeteket. Ami a vizsgákon elért eredményeimet illeti, nos, van ez is az is: becsúszik az ötös, de előfordul a bukás is. Nem baj, a lelkesedésem mindig megmarad! Ráadásul, amikor felutazom Pestre, az egyetemre, egyúttal meglátogatom a lányomat, aki családjával együtt a fővárosban él. Ilyenkor a feleségem is elkísér, ő sem akar lemaradni az unokázásról.

Lassan rátérünk a város életének mindennapjaira. Egyetértünk abban, hogy az utóbbi időszakban Szarvason nem voltak látványos beruházások.

Babák Mihály, babák mihály, Szarvas
– Az igaz, hogy 2017-ben nem túl sok mindent könyvelhettünk el, de legalább egy nagyon fontos beruházás, az M44-es építése elindult! Sok olyan apró lépést tettünk, amelyekkel igyekeztünk javítani az itt élők közérzetét, életminőségét. Segítjük a fiatalokat, az újszülötteket 50 ezer forinttal ajándékozzuk meg. Hallgatói ösztöndíjakkal próbáljuk hazahozni a felsőoktatási intézményekben tanuló szarvasiakat, támogatjuk a telekvásárlásukat, egy nyertes pályázat segítségével pedig felújított ingatlanokat is felajánlunk nekik, amelyekért lakbért sem kell majd fizetniük. Tavaly több utcában építettünk járdákat, erősödött a városban a gazdaság, nőtt az adóalanyok száma – összegezte az elmúlt időszak eredményeit a városvezető.

Babák Mihály kitért arra is, hogy háromévnyi várakozás után a közelmúltban végre döntések születtek az uniós forrásokra benyújtott pályázatokról. Szarvas is szépen szerepelt, többféle célra nyertek támogatást, így az idén már jelentős fejlesztések indulhatnak el. Több intézményben is energetikai korszerűsítéseket hajtanak végre (Bethlen Gábor utcai Idősek Átmeneti Otthona, Szent Klára Gyógyfürdő, Kossuth és Dózsa utcai óvoda, Kossuth utcai bölcsőde, Alkotmány utcai sportcsarnok, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium). Nyertek forrást a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ infrastrukturális fejlesztésére és a Tessedik Sámuel Múzeum felújítására. Továbbra is terv marad azonban (mivel nem nyertek támogatást) a Mittrowsky-kastély felújítása és a Kacsa-tó környékének turisztikai fejlesztése.

Babák Mihály örömmel számolt be arról, hogy a Szarvasi Arborétum, a Liget Hotel és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szép pályázati sikereket mondhat magáénak. Mindezek hozzájárulnak a város idegenforgalmának növekedéséhez, gazdaságának erősödéséhez is.

– Fontos megoldandó feladataink vannak még a sportfejlesztések területén. A szabadtéri sporteszközök terén nagyokat léptünk előre, de a Petőfi utcai sportcsarnokkal hamarosan kezdenünk kell valamit, az már nagyon elöregedett, korszerűtlen. Nemrég megvásároltuk a vízmű épületét, oda kerül majd át a védőnői szolgálat, a fogorvosi és a gyermekorvosi rendelők. Folyamatban van a járási hivatal épületének felújítása, így a Fő tér is hamarosan szebb arcát mutatja majd – mondta a Babák Mihály. Hozzátette: a szarvasi önkormányzatnak, mint mindig, most is nagyon sok kész terv van a tarsolyában. Csak a megfelelő pályázati kiírásokra várnak.

Mielőtt elköszöntünk, a polgármester még fontosnak tartotta megjegyezni: büszke a városban működő cégekre, vállalkozásokra, amelyek számos civil, kulturális, szociális célt, rendezvényt támogatnak. Mint mondta, Szarvason sok családias légkörű cég van, amely igyekszik megbecsülni dolgozóit. Napjainkban, amikor egyre nehezebb munkaerőt találni, csak az ilyen szemléletű vállalkozásoknak van igazán jövőjük – tette hozzá.