Számtalanszor hallottam anyámtól (aki a cikkben továbbá Ildi néven szerepel), hogy gyerekkorotokban folyamatosan azt beszéltétek egymás közt, bármi, csak tornaedzők nem lesztek.
Ugye apu alapította a békéscsabai tornát, idővel anyu is csatlakozott hozzá, és az töltötte ki a mindennapjaikat, hogy miképp lehetne azt magasabb szintre emelni... Amely idővel sikerült is nekik, hisz a semmiből csak megteremtették Filyó Ilit, Laczó Marit, akik ifi válogatottak lettek. De volt egy nagyon jó, I. osztályú csapatuk is, csak sajnos az érettségit követően mindig szétszéledtek a lányok.

Lukács Józsefné Katika, lukács józsefné, Békéscsaba, 20180222
Katika, drága (galéria)
Mi Ildivel már az általánosban úsztunk, tornáztunk, atletizáltunk (két év van a két Rácz lány között; van egy fiú is, akit kivételesen Lukácsnak hívnak, de ő 193 centisen nem lett tornász), és mindenképp testnevelők akartunk lenni, de mivel otthon mást sem hallottunk, hogy így a Filyó Ili, úgy a Kovács Mari, hogy... valóban, megfogadtuk: tornaedzők márpedig nem leszünk!

És mi volt a fő sportágad?
Végül is a torna.

Talaj, korlát, gerenda?
Gerendán volt egy országos, valami harmadik helyezésem.

Valami. A Keribe jártatok, ahol Rácz Tata tanított; szigorú volt?
Eléggé maximalista volt.

Majd az érettségit követően a Testnevelési Főiskolára jelentél.
Engem nem vettek fel először. Majd másodjára feltételes hallgatóként kerültem be.

???
Az azt jelenti, hogy mindenki megbukhatott az első fél évben, csak én nem. Természetesen nekem sikerült biomechanikából majdnem megbuknom. Majd sírva fakadtam, és azt mondtam a tanárnak, hogy engem fognak kicsapni... És akkor azt írta be az indexembe, hogy elégtséges, egyszóval nagyon rendes volt velem.

Ez az ártatlan „ts" nem zavart senkit?
Senkit az égvilágon.

Lukács Józsefné Katika, lukács józsefné, Békéscsaba, 20180222
Korláton (képek)
És mi lettél volna, ha... ?

Nem tudom.

Szerencsére nincs „ha". Kihagyhatatlan azonban, hogy ott ismerkedtél meg éledted első párjával, Lukács Józseffel, Józsi bácsival.
Akinek a torna volt a nagy szerelme. Amúgy Vígh Lacikával, Magyar Zoli edzőjével éjjel-nappal a tornateremben gyakoroltak. És ha találkozni akartam vele, akkor ott nézhettem meg, hogy milyen szépen lazítják a spárgájukat, ami olyan merev volt, mint a bikkfa. Luki amúgy a bonyhádi gimnáziumban tornából, atlétikából, labdajátékokból nagyon jó képzést hozott magával.

Az igaz, hogy te tanítottad meg úszni?
Mint volt úszó, úgy gondoltam, hogy majd korrepetálom. Az első edzésen úgy kalimpált, hogy fejbevágott, de végül jól megtanult. Egyébként minden évben, szinte mindenből jelessel végzett.

Hazajöttetek, egyből a Közgében, akarom mondani a Keriben kezdtetek?
Ááá... Azt mondták a művelődési osztályon, hogy Hóbel Mária a Rózsába, én a Keribe, Luki pedig a jaminai általánosba menjen, mert ott volt üresedés, mellette a 611-es suliban volt kollégiumi nevelő.

És bizony itt a Lukács névből eléggé nagy gubanc lett: hiszen édesapád keresztneve, míg a leendő férjednek a családneve Lukács.
Egyszer vagy fél óráig kellett magyarázni a tanácsházán, hogy az anyukám nem a férjem felesége. Luki egyébként először egy fiú torna csapattal kezdett foglalkozni.

Rácz család - tornászok, rácz család, Békéscsaba, 20180222
A két szélen: Rácz Lukácsné
és Rácz Lukács
Már akkor világbajnok tanítványai voltak: Petya (Petrovszki Pál – Böczögő Dorina edzője lett), Misó (Unyatyinszki Mihály és későbbi felesége, Karakas Julika – Ónodi Heni edzői lettek), Hajdú Laci (Zsilinszki Tündi edzője lett, aki Petyával közösen instruktálta Dorinát).

Luki egy olyan csapatot húzott fel, hogy amikor először, ismeretlenül elmentek egy országos versenyre, mindenki azt kérdezte, kik ezek a külföldiek: Krnács, Krekács, Cselovszki, Petrovszki, Unyatyinszki és Hajdú...

Hajdú Lacinak volt egyedül magyar neve ebben a tót-zónában.
Igen. De miután Luki nem kapott férfi edzőpartnert, s közben a lányokkal is dolgozott – akiket apám, anyám és én edzettünk –, fájó szívvel, de lemondta a fiúkat.

Milyen volt Tatával együtt tanítani?
Ahogy mondtam, maximalista volt, de nem sokat dolgozhattam vele, ugyanis én '64-ben végeztem, a következő évben terhes lettem, és 1966-ban megszületett a kisfiunk, Csaba.

Aki kivételesen, kivételes testnevelő tanár lett.
Majd egy évig Ildi helyettesített, és én csak '68-ban kerültem vissza a suliba, és apu épp azon a nyáron utazott el Hévízre pihenni...

Akkor történt az, hogy Tata indulás előtt a sporttáskájába bepakolta a súlyzóit, ti pluszban még betettek mellé néhány téglát is. Nem is vette észre?
Talán csak a helyszínen. De a viháncolás szomorúságba csapott át, mert ott derült ki, hogy beteg... pofanyálkahártya rákja volt. És néhány hónappal később, 1969. március 15-én elhunyt.

Lukács József, lukács józsef, Békéscsaba, 20180222
Józsi bácsi a szeren (galéria)
Luki édesapád helyére került?

Először a Rózsában tanított, majd amikor kettévált a gimi, átkérte magát a Keménybe, mert akkoriban épült meg a tornatermük.

És egy testnevelő eléggé tornaterem-függő.
Ááá... nagyon! Többek között Csaba a Kemény tornatermében nőtt fel: egy sarkot leválasztottunk egy paddal, és mindig az a gyerek foglalkozott vele, aki épp ráért. Luki úgy '70 körül jött utánam a Keriben, de lehet, hogy már akkor Közgé volt.

És beindult az élet.
Akkor már ifiben és felnőttben is nyertünk, de jók voltak a serdülők is. Azonfelül az utánpótlás-neveléssel pedig Petyáék foglalkoztak. Majd átadták az Előre tornacsarnokát, és átköltöztünk. (2011. november 11-e óta Rácz Lukács Tornacsarnoknak hívják az intézményt.)

 

Rácz Lukács gyermekei, unokái, rácz lukács, Békéscsaba, 20111111
A Rácz gyerekek és az onokák; a kép 2011 novemberében készült,
azóta csak szebbek lettünk

 

Ahol Mama mindig a bejáratnál ült, és ő pontozta a gerendát. Amúgy a '78-as solingeni hatosra már nagyon jól emlékszem: Hrabovszki Éva, Kalmár Zsuzsi, Székely Éva, Újszigeti Kati, Vámos Mariann, Zsíros Gabi.
Ők voltak a kicsik, de voltak nagyok is; de ahogy mondtam, az érettségi után a csapatok mindig szétszélednek. A nyolcvanas évek elején Lukit felkérte a szövetség, a női torna kapitányának, és útjaink különváltak. Ildikóval pedig abbahagytuk a torna élsport részét.

És akkor 1983-ban Jean Fondával betört a családba az aerobic.
Nekem akkor már nagyon fárasztó volt, hogy a mindennapi tanítás mellett az élsporttal is foglalkoznom kellett. Ráadásul nemzetközi bíró is voltam... ezt mind abbahagytam. És igen, valóban, betört Magyarországra az aerobic, és Ildivel egyszer felmentünk egy budapesti bemutatóra, amit Schmittné Makray Katica tartott.

Akit a Tévétornából ismerhettünk.
Úgy van. Majd belekezdtünk az aerobicba, miközben számos tanfolyamot elvégeztem: jazz-táncot, verseny aerobicot – amit először amatőr szinten csináltuk, majd a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének versenyezni is.

Rácz lukácsné, rácz lukácsné, Békéscsaba, 20180222
Rácz Mama a gerendánál
Jó néhány tornász megfordult ezekben a csapatokban.

Azok, akik általában abbahagyták, de voltak táncosok is. Volt olyan verseny, ahol megnyertük a csapatot, a triót, a párost, de egyéniben sosem sikerült, mert Filó Marika fittyet hányt egy-két szabályra. Majd 64 évesen nyugdíjba mentem.

Milyen érdekes, te több mint negyven esztendőt töltöttél egy munkahelyen, míg nekem volt olyan évem, hogy öt különböző állásom is volt.
Nos, visszatérve... ahogy együtt idősödtem a felnőtt tanítványaimmal, úgy tértünk át más mozgásformákra, például a gerinctornára.

Ez érthető, mert az aerobic egyre dinamikusabb, rózsaszínűbb lett.
Ez így van. Míg a gerinctorna egy letisztult, lassú mozgás, amely mindent aktivizál a fejtetőtől a talpig. Ráadásul mindenki megtalálja benne azt, amitől jól érzi magát. Egyébként van olyan tanítványom, aki már 25 éve jár hozzám.

Közben mintha kihúzták volna a méregfogadat is. Ugyanis te is nagyon szigorú tanár voltál.
Más a versenytorna és az úgynevezett hobbi. És talán a jóga egyik nagy igazsága: annak, aki kevesebbet teljesít, nem biztos, hogy rosszabb a szervezetére gyakorolt hatás, mint annak, aki többet.

Lukács Józsefné Katika, lukács józsefné, Békéscsaba, 20180222
Hétfő reggel mindenki tornázni akar
Kihagyhatatlan: Such nagymama, amikor 75 éves volt, azt mondtad neki, hogy milyen szép kor, és te biztos nem éled meg. Tehát? A titok a mozgásban is rejlik?

A mai napig is több órát tartok, és pozitív visszajelzéseket kapok a tanítványaimtól, és úgy érzem, szeretnek hozzám járni. Pedig pár éve már abba akartam hagyni, de ők nem engedték.

Sok ex-közgésed van?
Elég sok. Mindig megkérdem, hogy ki volt a testnevelő tanárotok? Mire ők: Kati néni, Luki bácsi, Karesz bácsi, Ildi néni. És hát ugye két éve megszületett Marcika, az első unokám, aki még jobban megsokszorozta az erőmet.

Látszik már, hogy melyik sport érdekli?
Az autó, de az rettenetesen! És most már ugye kezd beszélni, s amikor az anyja megszidja, olyan bűnbánóan mondja: jó fiú, jó fiú, Marci jó fiú!

 

Lukács csaba és marci, lukács csaba, Békéscsaba, 20180222
Marci jó fiú


***

És ami kimaradt:

Katika 33 éve ismerte meg élete második párját, Gulykás Jánost, Jani bácsit, aki azonfelül, hogy ezermester, a mai napig a sí nagy szerelmese.

Ugye édesapja az ötvenes években a békéscsabai tornát, fia pedig a kilencvenes évek elején a helyi rögbi csapatot alapította meg – a Benny Bulls egészen az NB I-ig feltolizta magát...

 

Gulykás jános, gulykás jános, 20180222
Jani bácsi