A négy éven át tartó projekt szervezője a Pro Loco San Pietro di Feletto (San Pietro di Felletto-ért) elnevezésű civil szervezet. Kezdeményezésükre 2015-től kezdődően minden évben egy-egy olyan bort készítenek, amellyel az I. Világháború emléke előtt tisztelegnek. A borok címkéjére az olaszországi csatákban részt vevő nemzetek festőinek alkotásai kerülnek. Az első évben egy olasz, a másodikban egy osztrák, a harmadikban egy szlovén, a negyedik évben, azaz idén pedig egy magyar festőművész alkotása kerül a címkékre.

Korbely István festőművész, Korbely István festőművész, Szarvas
Mester és alkotása: Korbely István festőművész az I. Világháború végét megidéző képpel. Ez kerül az olasz bor címkéjére. Fotó: Lipták Judit

A választás tehát a szarvasi Korbely Istvánra esett, aki elmondta: a sorozatból neki jutott a legkellemesebb feladat, mivel a 2018-as képpel már 1918-ra, az I. Világháború befejezésére emlékeznek. A kép címe is ezt jelzi: Az emberiség visszatalálása.

A vasárnapi képátadáson Korbely István mellett a város önkormányzatának képviseletében jelen volt Hodálik Pál alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy éppen egy szarvasi művészre esett a választás. Emlékeztetett arra, hogy Szarvasnak van már egy olasz testvérvárosa (Bucine), de nyitottak az újabb kapcsolatokra is.

Korbely István festménye - olasz borcímke, Korbely István festménye, Szarvas
Az átadás pillanatai. Balról: Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere, Fazekas Olga, akinek a kapcsolat köszönhető, Korbely István festőművész, valamint Pradal Lucina és Marcon Arcangelo, az olasz civil szervezet vezetői.

Olasz részről Pradal Lucina, a Pro Loco San Pietro di Feletto egyesület elnöke és Marcon Arcangelo, a szervezet alelnöke jött el, hogy átvegye a festményt.

– Nem a vesztesekre vagy a győztesekre, hanem a háborúban elhunyt milliókra szeretnénk emlékezni. Célunk, hogy a mai nemzedékeket is emlékeztessük a háború borzalmaira éppen azért, hogy a jövőben ne történhessen ilyesmi – hangsúlyozta Marcon Arcangelo. Hozzátette: az I. Világháború centenáriumának éveiben, azaz 2015-től (az olasz fronton 1915-ben kezdődtek a harcok!) minden évben az olaszországi csatákban résztvevő nemzetek egy-egy mai művészét kérték fel, hogy a háborút megidéző alkotást készítsen. Volt, aki a nők szemszögéből jelenítette meg az első nagy világégést, más a frontvonal küzdelmeit festette meg. Korbely Istvánnak jutott a feladat, hogy olyan alkotást készítsen, amely a háború végének hangulatát adja vissza.

Korbely István festménye, Korbely István festménye, Szarvas
A kép címe: Az emberiség visszatalálása.
Fontos megjegyezni, hogy nem akármilyen borok címkéire kerülnek a festmények. A nedűkhöz ugyanis egy borszakértő (önológus) segítségével olyan szőlőtőkék termését használták fel, amelyek az I. Világháború idején voltak honosak az észak-olaszországi Veneto tartományban, ahol nagy csaták zajlottak (legismertebb a Vittorio Veneto melletti csata). Kétszer fehér, egyszer vörös, idén pedig egy rosé pezsgőborra esett a választás. A pezsgőbor palackozása márciusban kezdődik, s május 26-án mutatják be az olasz városban megrendezendő bornapok keretében.

S hogy miként került a képbe éppen Szarvas és egy itteni festőművész? Nos, ez egy Olaszországban élő, szarvasi származású hölgynek, Fazekas Olgának köszönhető. Ő ajánlotta a San Pietro di Feletto-i civil szervezet vezetőinek figyelmébe a szarvasi festőművészt, s ő kísérte el őket vasárnap a festmény átvételére is.