Nem szoktak cinkelni? Mert a rúdtánc eléggé magas labda...
Dehogyne-e-em! Általában azt mondják rám, hogy csőtáncos! Amúgy Budapesten már annyiszor leqrváztak, hogy a végén bóknak vettem.

Korábban szertornáztál?
Á... nem; öt évet hip-hopoztam, és úgy 2009 körül próbáltam ki, és egyből beleszerettem.

Mert amikor délelőtt meséltem a tornaedző nagynénémnek, hogy este hova jövök, ő egyből rávágta, hogy na! Ugyanis ez egy nagyon is komoly mozgásforma: kifigurázza a gravitációt.
Így van, a gyakorlatok akrobatikus mivoltukból fakadóan a lábfejtől a nyakig minden izmot igénybe vesznek. Sokszor nyúzza a bőrünket, és hébe-hóba lila foltjaink is vannak, de a végeredmény önmagáért beszél. Az önbizalom és a siker minden fájdalmat legyőz! Ilyenkor tudjuk, hogy a gravitáció egy fizikai törvény, de minket ez sem korlátoz.

 

Török Tímea - TT Pole (rúdtánc), török tímea, Gyula, 20180225
Timi és a képek

 

Pirner Alma volt a mestered?
Igen! Bő három évig jártam hozzá. Majd 2014-ben megkérdezték az ismerőseim, hogy nem akarok-e tanítani. Naná, hogy rábólintottam, és enyém lett egy iskola.

Egy iskola?
Olyan sok minden nem kell ehhez a sporthoz: bérelni kell a termet, néhány cső és tükrök.

És akkor... miért éppen Gyula?
(Tóth) Bálint nővérével kezdtem a rudazást, majd egyszer lehívott a Pálinka Feszkóra, ahol összeismerkedtünk, idővel ideköltöztem. S mivel innen a fővárosi iskolát már nem tudtam vezetni, Gyulán indítottam egy újat.

Lehet, hogy a rúdtánc 2032-ben olimpiai sport lesz.
Úgy legyen! Sajnos Magyarországon még nem elismert sportág.

Török Tímea - TT Pole (rúdtánc), török tímea, Gyula, 20180225
És leesik a borostánk... (galéria)
Hány tanítványod van?

Körülbelül 30.

A korosztály: 0-99?
12-55 közötti, de volt egy hatvan feletti testnevelő tanárnő is.

Milyen szintek vannak?
Öt szint létezik, de én nem a szintrendszer szerint tanítok, mivel nagyon sokan azért járnak le, mert jól érzik magukat. Az órák előzetes bejelentkezést követően kizárólag kis létszámban zajlanak. Így van lehetőségünk mindenkivel külön-külön egyénileg a képességeihez mérten foglalkozni.

Kivel?
Zsu'-val, azaz Tövisháti Zsuzsa (a háttérben épp Zsu' gyakorol egy rúdon: mint egy lassított film, mintha úszna a tenger mélyén, úgy mozog, mint kés a vajban és a többi.)

És itt van Bálint is. Illetve hallottam, hogy az erősebb nem is előszeretettel látogatja az óráidat. Valóban erősebbek? Igen? Nem?
Amikor a csajokkal olykor elmegyünk bulizni, nyilván jönnek a haverok is, akik állandóan azzal ugratnak bennünket, hogy ugyan már, mi a rúdtáncban a pláne?, ezt simán megcsinálom! És akkor azt felelem, gyertek el, az első óra ingyenes!

És leesik a borostájuk.
Körülbelül. Volt már készenléti rendőr, street work-ös, személyi edző és hétköznapi sportkedvelő is, de izomláz nélkül senki nem úszta meg, és napokkal később is emlegettek.

Hányan maradnak meg?
Úgy a hetven százalékuk. (A férfiak szerdán járnak.)

Mi a plafon az ügyességben?
Nincs olyan, mert ha mondjuk, a talaj felett megcsinálsz három erőelemet, majd fölmész a rúd tetejére, és ott is elvégzed ugyanazokat a gyakorlatokat, akkor pluszban beindul a fantáziád, hogy akár újabbakat is kitalálhatsz, főleg, ha már megszűnik a félelmed.

Tehát szükség van az atletikus, akrobatikus adottságokra...
Igen, nagyon sokat számít és előképzettséget jelent, viszont ezek elsajátíthatóak a gyakorlatok során. Amúgy egy edzéssor simán felér egy fogyókúrával, persze, ha nem megyünk el utána egy hamibárba. Nekem is önbizalmat adott, hiába voltam korábban ügyetlen.

 

Török Tímea és Tóth Bálint - TT Pole (rúdtánc), török tímea, Gyula, 20180225
Török Timi & Tóth Bálint (még több fotó)

 

Hogy vetted rá Bálintot, hogy ő is elkezdje?
Rettentő egyszerű volt: amikor hétvégenként feljött hozzám Pestre, az óráim alatt mindig ott ült, majd invitáltam, hogy ne unatkozzon, inkább próbálja ki, hisz férfias elemek is vannak, nemcsak a rúdon pörgés!

(Bálint végig ott áll mellettünk, illetve már mutatott egy-két bravúrt a karikán. Most őt kérdezem.)

Tehát, miért is kezdtél el rúdtáncolni?
Pusztán kíváncsiságból; amúgy tesiből érettségiztem.

Ilyen adottságokkal miért nem a TF-re jelentkeztél?
Informatika szakos voltam.

Sport?
Sok minden érdekelt: BMX, triál, gördeszka, görkorcsolya, snowboard.

Csupa Amerika.
(Közben a szólabda ismét Timihez gurul.)
Azóta már Sarkadon is tanítok, az idő alatt, itt Zsu' kedden és csütörtökön – csoportos és magán órákat tart vagy, ha éppen szükséges, akkor helyettesít.

 

Tövisháti Zsuzsa - TT Pole (rúdtánc), tövisháti zsuzsa, Gyula, 20180225
Azért Zsú' sem sokat magyaráz

 

Turnéztok: bálok, esküvők, szalonnasütések?
Még nem, de készül a mobilrúd... Például az egyik tanítványom férjének Valentin napra csináltunk egy meglepetésműsort, mert az ura nem tudta, hogy idejár hozzánk.

Na ezt, hogy oldottátok meg?
Otthon azt mondta, hogy ducitornára jár. Majd megkérte a férjét, hogy jöjjön el érte; és a ducitorna, azaz a gerinctorna épp az általunk kibérelt helyiség mellett működik. Közben a teremben én mindent előkészítettem: zenét, pezsgőt... És akkor a férjét behívtam, leültettem és elindítottam a muzsikát, közöltem, hogy nemsoká' jövök, persze nem, és egyszer csak megjelent a hölgy... Aki később azt mondta, hogy a férje még most, hetekkel később is örömittas .

***

És a TT Pole:

Az első óra ingyenes! Kiscsoportos órák: egy ember – egy rúd. Folyamatos kedvezmények, 15 százalék diákkedvezmény! Az első bérlet vásárlása esetén is kedvezmény jár (8 alkalom: 8. 500.- helyett 7. 000.-); egy négy alkalomra szóló bérletre 10 százalék kedvezmény a Gyulai Biotech üzletben.

Hétfőtől szombatig, minden délután; böngészd Török Timi Fész-oldalát!