Míg a kormányközeli médiumok többsége igyekszik elhallgatni vagy legalábbis minél rövidebben és eldugottabb helyen beszámolni arról, hogy a kormánypártok jelöltje alulmaradt az ellenzéki pártok által támogatott függetlennel szemben Hódmezővásárhelyen, a hír a világsajtóban szépen megfutott.

A New York Times a Reuters beszámolójára hivatkozva hétfői napindító hírösszefoglalójában számol be a történtekről. "Magyarország kormánypártja, a Fidesz váratlan vereséget szenvedett egy önkormányzati időközi választáson, ami javítja az ellenzék gyenge esélyeit a hat hét múlva esedékes parlamenti választáson" – írják.

A The Washington Post ennél jóval hosszabban ad hírt a hódmezővásárhelyi történésekről, megemlítve azt is, hogy a város régóta a Fidesz fellegvára volt. Elemzőkre hivatkozva – és Török Gábort idézve – azt írja a lap, hogy Márki-Zay Péter meglepő győzelme új fázist nyit a kampányban, és hogy az ellenzéknek, ha összefog, lehet esélye a kutatások szerint nagy előnnyel rendelkező Fidesz ellenében.

Márk-Zay győzelmi beszédéből is idéz a cikk, miszerint "hatalmas az igény arra, hogy a korrupció, a hazugságok és a megfélemlítés megszűnjön az országban", illetve, hogy amit az eredmény mutat, az "a szeretet hatalma, nem a hatalom szeretete".

Arra is kitérnek, hogy Vásárhelyen korábban Lázár János, Orbán Viktor kabinetjének vezetője volt a polgármester.

A Fox is hasonló módon számol be Márki-Zay győzelméről; abban a cikkben is azt emelik ki, hogy az eredmény új lendülelet adhat az ellenzéknek.

A Guardian sokkoló vereségnek nevezi, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje elvérzett a választáson egy olyan városban, ahol évtizedek óta erősek a kormánypártok, ez szerintük is kihívások elé állíthatja a miniszterelnököt, mindössze hat héttel a parlamenti választás előtt. Az Indexet idézve kiemelték a cikkben, hogy nem csupán a győzelem ténye, de annak aránya is figyelemreméltó.

A lap megjegyzi, hogy bár a Fidesz támogatottságát 50 százalék körülire mérik még most is, hogy Orbán vejének korrupciógyanús ügyei fokozatosan napvilágra kerülnek, és hogy nemrég kiderült: a kormány megpróbálta palástolni, hogy migránsellenes retorikája ellenére 1300 menekültet fogadott be tavaly.

A hódmezővásárhelyi választás eredményéről a Reuters mellett a Bloomberg és a kínai Xinghua is hosszú beszámolót közölt.

Forrás: hvg.hu