Természetesen megyek, mondja Horváth Elek muzsikus.

Mert annak idején is kellett a szakszervezet,

folytatja, amely ugyan sem gazdagságot, sem kenyeret nem adott. De úgy gondolom, muszáj, hogy az ember tartozzon valamilyen szervezethez.

 

Horváth elek, horváth elek, Békéscsaba, 20180227
Horváth Elek

 

Hozzáteszi, a politikusok célja, hogy érdektelenné tegyék az embereket. Ez így volt a szocializmusban is: az oroszok leitatták a népet, hogy ne legyen semmi gondjuk, most pedig a sok reklámmal tompítják az agyakat.

Hodu József színművész

elmondása szerint persze, hogy fog voksolni április második vasárnapján; ellenben úgy vallja, kétségbeejtő, hogy jó néhányan azért nem vonulnak az urnákhoz, mert nincs kire behúzni az ikszet.

Noha abszolút meg tudom őket érteni, jegyzi meg, mert már mindenki mindenkit lemocskolt, mert mindenki önállóan akart világot váltani... Valójában nem is érezhető, hogy melyik pártnak mi az igazi szándéka, mert mindenki le akarja váltani, illetve elszámoltatni a kormányt és a többi.

 

Hodu józsef, hodu józsef, Békéscsaba, 20180227
Hodu József

 

A passzivitás azonban nem vezet sehova, fűzi hozzá, mert, ha az emberek nem szavaznak, akkor biztos, hogy nem tudnak változtatni semmin, s ha elmennek, akkor sem biztos, de legalább megpróbálták.

Megyünk!,

válaszolja kérdésemre, mondhatni kórusban Szabó Márta és Khodja Yacine, mert változtatni akarunk a jelenlegi állapotokon. Szeretnénk, ha az elkövetkezendő kormány valójában a fontos témákra helyezné a hangsúlyt – például az egészségügyre, az oktatásra, nem pedig a felesleges stadionépítésekre.

 

Szabó Márta, Khodja Yacine és Mira, Szabó Márta, Khodja Yacine, Békéscsaba, 20180227
Szabó Márta, Khodja Yacine és Mira

 

A létező szocializmusban hazafias kötelességünk volt a szavazás, meséli Rácz Ildikó Mária, és most? Dettó! 1961 óta mindig is elmentem szavazni, ámbár akkoriban nem létezett ellenzék, hiszen egypártrendszer volt. Aki azonban nem ment el szavazni, azért érte mentek.

 

Rácz Ildikó Mária, rácz ildikó mária, Békéscsaba, 20180227
Rácz Ildikó Mária svájci sapkában

 

Végül Vizsnyiczai Richárd karosszériamestert telefonon kerestem.

Mint a demokrácia elszánt harcosa, jelenti ki, naná, hogy elmegyek szavazni! Mivel a nyolcvanas évek végén épp azért küzdöttünk, hogy szabad választások legyenek.

 

Vizsnyiczai Richárd, vizsnyiczai richárd, karosszérialakatos, Békéscsaba, 20160729
Ricsi