Dr. Marosvölgyi Emese, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala hivatalvezetője felvezetőjét követően

dr. Rákóczi Attila köszöntötte a megjelenteket.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elöljáróban megjegyezte, nem kis feladat az, amit a munkaerőhiány kezelésével kapcsolatban, foglalkoztatási téren kell a kormányhivatalnak ellátnia.

 

Dr. marosvölgyi emese, dr. rákóczi attila és Herczeg tamás, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180228
Dr. Marosvölgyi Emese, dr. Rákóczi Attila és Herczeg Tamás

 

Ugyanis folyamatos megújulásra kell törekednünk, tette hozzá, hiszen állandóan változik az a környezet, amelyben dolgozunk.

A hétköznapi területi államigazgatási feladatainkon túl több olyan programon dolgozunk, folytatta, amelyben megelőző tevékenységet is végzünk.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte,

a közelmúltban életre hívtak egy szakképzési munkacsoportot (amelyben jó néhány oktatási intézménnyel, valamint a megyében működő munkatársakkal és saját kollégákkal karöltve tevénykednek).

A cél, húzta alá, hogy közösen olyan rövid-, közép- és hosszútávú megoldásokat tudjunk találni, amelyek foglalkoztatási kérdésen keresztül próbálja megoldani Békés megye legfőbb dilemmáit: az elvándorlást, illetve a fiatalok helyben tartását.

Munkaerő-piaci fórum, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180228 Mindehhez különböző támogató források felhasználásával igyekszünk a kitűzött a feladatokat ellátni, ráadásul ezek között vannak olyanok is, amelyeket Békéscsaba konzorciumában kívánunk megvalósítani, fűzte hozzá.

Herczeg Tamás,

Békéscsaba szociális tanácsnoka; illetve jelen esetben a TOP Irányító Csoport elnöke két különböző orgánum szalagcímével kezdte rövid, de annál tömörebb előadását:

a, tovább csökkent a munkanélküliség...
b, megállt a munkanélküliség csökkentése...

Na erre a kabátra varrjunk gombot, jegyezte meg.

Tény, folytatta,

ma Magyarországon 3,8 százalékos a munkanélküliség; a KSH felmérése szerint körülbelül 600 ezres személyi állomány áll rendelkezésre, amely a munkaerőpiacra visszatérhet/elhelyezkedhet (külföldi munkavállalók, inaktívak, a közfoglalkoztatottak is).

Azt követően a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum céljáról beszélt (erről bőven: ITT!)

 

Dr. marosvölgyi emese, dr. rákóczi attila és Herczeg tamás, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180228

 

Elmondta, úgynevezett paktumirodát működtetnek; feladatunk, hogy a résztvevők között kapcsolatot tartsanak fönn, illetve aktivitást teremtsenek meg – többek között a munkáltatók bevonásával különböző találkozókat, szakmai fórumokat szerveznek. Cél a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összekapcsolása.

A fórum további előadásai: a program 2017. évi eredményei, 2018. évi célkitűzései (Hajduné Szaszkó Ilona projektmenedzser, valamint Mari Szilvia ifjúsági tanácsadó); a projekt foglalkoztatási stratégiájában foglaltak megvalósítása 2018-ra vonatkozóan (Biró Alexandra – TOP szakmai vezető); az uniós projektek munkatársai szakmai megbeszélése zárta a programfolyamot.