óvoda, Mezőkovácsháza
Az óvoda mellett feküdt az összefagyott cica
Kis élete nagy szerencséjére a félig halott négylábú állatra figyelmes lett a helyi Hunyadi János Középiskola egyik kollégista diáklánya, aki szó szerint megmentette az életét. Harcsás Rebeka (12. A) fedezte fel a fogcsikorgató hidegben, s az országos szavalóversenyen korábban 3. helyezést elért Király Enikő (11. A) azonnal csatlakozott a kismacskamentő-akcióhoz.
Ma már szinte fel sem kapjuk a fejünket az ilyen és ehhez hasonló emberi kegyetlenkedésekre. (Már amelyekről tudomást szerzünk.) Békéscsabán például alig két éve az utcán fialt a vemhesen kidobott cirmos anyamacska, végül egy asszony megsajnálta a Csiki utcában, és befogadta. Szegeden tavaly a harmadik emeletről dobott ki egy elkóborolt, három hónapos kismacskát egy férfi, aki ellen rendőrségi büntetőeljárás indult állatkínzás megalapozott gyanúja miatt. A Babóca nevű cica el is pusztult.
Ami a legújabb, mezőkovácsházi sajnálatos esetet illeti, most már jó, meleg helyen van az állatorvosMacska, Mezőkovácsháza
Jól megtiporták az emberek
kezelte, ételt és italt kapott, érthetően rettenetesen félénk, rendkívül bizalmatlan, nyávogás helyett csak valamiféle rekedt „nyüszítést”kiadó kismacska, aki valószínűleg soha nem fogja kiheverni az átélt testi és lelki traumát. Minden bizonnyal hamarosan még jobb helyre kerül, mert az egyik kollégista diáklány magával viszi vidékre.
- Kedd délután, amikor mentem vissza a kollégiumba, láttam a cicát az óvoda melletti járda szélén a fagyos hóban – mesélte Harcsás Rebeka. – Odamentem hozzá, felvettem, de meg sem mozdult. Teljesen meg volt fagyva. Bevittem a koliba, ott betakartam a plédemmel, majd Király Enikővel elvittük az állatorvoshoz, ahol infúziót és injekciót kapott. Megkért arra a doktor úr, hogy ápoljuk. A kollégium össze is dobta rá a pénzt (az éppen ott tartózkodó Magyar István, a Hunyadi mb. intézményvezetője is belenyúlt a zsebébe – a szerk.). Most már fel tud kelni a cica, sétálgat oda-vissza. Csütörtökön szintén voltunk vele az állatorvosnál, aki megdicsért minket azért, hogy szépen, lelkiismeretesen gondozzuk.
Harcsás Rebeka és Király Enikő, Mezőkovácsháza
Harcsás Rebeka (balról) és Király Enikő
Idetartozik, hogy a Hunyadi János Középiskola Sármezey Endre utcai épülete előtt reggelente időnként feltűnik egy-egy nagy szeretettel fogadott kutyus, akik a simogatás mellett némi élelemben is részesülnek. Egyikük történetesen szerencsét hozott a szalagavató bál (február 9.) előtt, lelkesedésében ugyanis éppen annak a Vasvári Márknak (12. A) a nadrágjára ugrott rá, azt jócskán összekoszolva, aki – Gergely Szilvia (12. C) bálkirálynő társaságában – nemsokára elnyerte a bálkirályi címet.