Dr. Kovács József, Vésztő
Dr. Kovács József (középen) Vésztőn
A különféle komoly, felelősségteljes megbízatások folytán rengeteget dolgozott (például elszámoltatási kormánybiztos, orosz embargó miniszteri biztosa), békéscsabai származású dr. Budai Gyula (146.) jogász, volt vidékfejlesztési minisztériumi parlamenti államtitkár például biztosan nem lesz országgyűlési képviselő. Először kerül ki 2010 óta a parlamentből a Csabai Kolbászfesztivál rendszeres látogatója, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének egykori szövetségi igazgatója. Annál előkelőbb, biztos befutó helyre került két ugyancsak Békés vármegyéből, Endrődről és Békésről elszármazott idősebb politikus, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke, dr. Turi-Kovács Béla (14.) és a kereszténydemokrata dr. Latorcai János (22.). Tőlük messze leszakadva őket dr. Kovács József (102.), Simonka György (110.), Dankó Béla (126.), Herczeg Tamás (138.), Hanó Miklós (180.), Bere Károly (254.), Szegedi Balázs (255.) és Erdős Norbert (270.) követi Békés megyéből. (Erdős Norbert néppárti európai parlamenti képviselő jövőre ismét az európai parlamenti képviselő-választásokon méretteti meg magát.)
Dr. Kovács József gyulai belgyógyász főorvos, a Fidesz–KDNP egyéni országgyűlési képviselője (2010 óta egyhuzamban) és jelenleg képviselőjelöltje, a parlament Népjóléti bizottságának alelnöke:

- Köszönöm a hír6.hu Békés megyei hírportál megkeresését. Ami a kérdést illeti: az eddigi munkám elismeréseként kerülhettem ismét a FIDESZ országos listájára. Ezt komoly megtiszteltetésnek tekintem, amit ezúton is köszönök. A munkám még komolyabb elismerése azonban az lenne, ha a választópolgárok az április 8-ai országgyűlési képviselőválasztáson újra engem tartanának érdemesnek, hogy Békés megye 3. számú országgyűlési választókerületéből képviseljem őket az Országgyűlésben. Erre való tekintettel az országos listán szereplés tényén túl, az azon elfoglalt helynek az én szempontomból nincs jelentősége. A választókerület jelöltjeként, a választók akaratából szeretném a munkámat folytatni. Ebben ezúton is nagyKözgyűlés, Mezőkovácsháza
Simonka György (középen) Mezőkovácsházán
tisztelettel kérem mindenki támogatását.

A Fidesz–KDNP országos listáján dr. Kovács József mögött nyolc hellyel az a Simonka György egyéni országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka egykori polgármestere szerepel, aki a 2010. évi országgyűlési képviselő-választásokon az addig megingathatatlannak tűnt szocialista honatyát, dr. Karsai József kutató agrármérnököt, későbbi polgármestert (Battonya) váltotta fel a Mezőkovácsházi választókerületben. A szintén 2010 óta országgyűlési képviselő (4. számú országgyűlési választókerület) Simonka György megkeresésünkre a következőket nyilatkozta:
- Az országos listát a Fidesz emblematikus, alapító tagjai vezetik, őket a szövetségesek, a miniszterek, államtitkárok, valamint azok a politikusok követik, akik valamilyen vezető pozíciót vállaltak a párton belül. Meg kell mondanom, hogy nagyon kemény választási kampányra számítok, és komolyan tartok attól, hogy a választópolgárokat hazugságokkal és rágalmakkal próbálják majd megtéveszteni. Mint ahogyan tették azt korábban is, amikor a családomat sem kímélték. Én arra kérek mindenkit, hogy amikor leadja a szavazatát, akkor tegye mérlegre az elmúlt országgyűlési képviselői ciklusban a térség lakóinak érdekében kifejtett tevékenységemet. Meggyőződésem, hogy Dél-Békésnek olyan országgyűlési képviselőre van szüksége, aki – akár kemény politika csaták árán is, de – eredményeket képes elérni.
- Mondana néhány konkrét példát az eredményeket illetően?
- Amikor 2010-ben először megválasztottak országgyűlési képviselőnek, akkor arra figyelmeztettek, a legnagyobb probléma az, hogy nem létesülnek új munkahelyek a térségben és nagyon rossz a közutak minősége. Azóta Orosháza irányából Hódmezővásárhely és Békéscsaba felé felújítottuk a 47. számú főutat, elértük Mezőkovácsházát, Tótkomlóst és Mezőhegyest, most kezdődik meg a munka Medgyesegyháza és Szentes irányában. A mi választókerületünk az egyetlen az országban, amelyben valamennyi óvoda és iskola korszerűsítve lesz, valamint a szociális intézmények is fel lesznek újítva. Mindezeket az eredményeket közösen értük el az érintett települések polgármestereivel.
- Azt hallani, hogy Békéscsaba vezetői nem különösebben szívlelik Simonka Györgyöt, aki időnként elhappolja a város elől a kormányzati pénzügyi forrásokat.
- Aki azt állítja, hogy Békéscsabával szemben áll valamilyen értelemben Dél-Békés, az butaságot beszél, hiszen a megyeszékhely megyei jogú város, és része a kormányzati Modern városok programnak. Azt viszont nem is tagadom, hogy a dél-békési emberek érdekeinek érvényesítése számomra mindennél fontosabb, és marad is.