A rendezvény helyszínéül az Árpád Szálló patinás díszterme szolgált. A 350 tagot számláló civil szervezet 36 esztendővel alakult, s azóta minden évben díjazzák a városért kiemelkedően munkálkodó helybelieket és elszármazottakat. Az egyesület elnöki tisztét 2012. óta Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna tölti be, ezen az estén is ő köszöntötte elsőként a szép számban megjelent vendégeket.

Baráti Kör, kitüntetések, Szarvas Város Baráti Köre, Szarvas
A felvételen a Baráti Kör vezetői és a kitüntetettek. Balról: Uhljár Zita, Hodálik Pál (Szarvas alpolgármestere), Fodor Mariann (a bál háziasszonya), Tusjak Lászlóné, Forschner Rudolf, Ágoston Béla, Bencsik János, Korbely István, Nagy Béla, Molnár Gergő, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna. A fotót készítette: Baksi.

Idén két ezüst és két bronz emlékplakettet, valamint két emléklapot adtak át a bál keretében. Ezüst emlékplakettel tüntették ki a hazai jazz, világzenei és underground rock-élet ismert egyéniségét, Ágoston Bélát. A ma már zeneszerzőként és zenetanárként is elismert muzsikus egykor Szarvason, Kozák Lajos tanítványaként kezdte pályafutását. Erről így nyilatkozott: „A szarvasi élmények máig meghatározóak. Már ott annyi szabadságot kaptam, hogy a saját utamat járhattam. Zenetanárom kellő türelemmel tanított, látta, hogy van érzékem a zenéhez, szelíden terelgetett.” Nevét az elmúlt évtizedekben több zenekarból is ismerhettük (Kispál és a Borz, Mecseki Free, Ágoston Kvartett, Zuboly, stb.). Számos filmhez, színdarabhoz írt zenét. Ő szerezte a Szarvasi Vízi Színházban is bemutatott „Szaffi” és „Cigánybáró” című táncjátékok zenéjét is.

Forschner Rudolf, Forschner Rudolf, Szarvas
Forschner Rudolf
Szintén ezüst emlékplakettet vehetett át Forschner Rudolf mesterszakács, aki régóta nem Szarvason él ugyan, de szorosan kötődik a városhoz. Évtizedek óta közreműködik a település gasztronómiai rendezvényein, mi több, 2005-ben „Körös-völgye, Szarvas gasztronómiája” címmel könyvbe is foglalta az itteni kulináris hagyományokat, recepteket. Díjakat alapított, zászlót adományozott, szakiskolát támogatott, sőt a szociálisan rászoruló szarvasiak segítésére egy alapot is létrehozott. Kiemelkedő munkásságát számtalan elismeréssel díjazták már. Tulajdonosa a Magyar Gasztronómiáért érdemrendnek, a Szarvasi Kultúráért plakettnek, a Békés Megyéért kitüntetésnek, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend ezüst keresztjének, valamint az 56-os Vitézi Rend középkeresztjének.

Bronz emlékplakettet kapott Bencsik János, aki a diáksport, azon belül is elsősorban a labdarúgás területén tette le névjegyét. Az évek során többször vezényelte tanítványait győzelemre a megyei bajnokságokon. 1994. óta minden évben visz fiatal labdarúgókat Szarvasról és környékéről Spanyolországba, a bellpuigi nemzetközi utánpótlás tornára. A kezei alól kikerült fiatalok közül többen az országos bajnokságokban játszottak illetve játszanak. Immár tíz esztendeje a Szarvasi Diáksport Bizottság körzetfelelőse és a Békés Megyei Diáksport Egyesület elnökségi tagja. Eddigi kitüntetései: Békés Megye Diáksportjáért (1995), Katalán-Magyar Sportkapcsolatok Ápolásáért (2006), Szarvas Város Sportjáért (2014).

Korbely István festőművész, Korbely István festőművész, Szarvas
Korbely István
Szintén bronz plakettet vehetett át Korbely István festőművész, aki rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi művésztelepeken. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Békéstáji Művészeti Társaságnak. Az országban több helyen festőkurzust tart, Szarvason a Ruzicskay Alkotókör művészeti vezetője. Alkotásai magángyűjteményekben és galériákban egyaránt megtalálhatók. Számos hazai településen voltak kiállításai, de festményeit bemutatták már Ausztriában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Kínában is. Ars poeticája: „A festő gondolkodhat képekben, ő a látvány, a gondolat és a személyiség tolmácsa”.

A Baráti Kör idén is emléklappal jutalmazott két kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákot. Nagy Béla és Molnár Gergő, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős tanulói nemcsak a sportok, hanem a színjátszás területén is jeleskedtek. Kiváló sporteredményeikért, színjátszó tevékenységükért és tanulmányi munkájukért „Szarvasért” emléklappal és a vele járó 10 ezer forinttal ismerte el őket Szarvas Város Barátainak Köre.